Članak

Čigoja i ostali: Prihvaćen prijedlog za saslušanje tužiteljice Slavice Terzić

11. Decembra 2019.16:53
Sud BiH je prihvatio prijedlog Odbrane Milorada Glamočka, kojem se zajedno s još trojicom optuženih sudi za zločine počinjene u Oborcima kod Donjeg Vakufa, da se u ovom postupku sasluša tužiteljica Slavica Terzić.

Prihvaćen je prijedlog Glamočakovog branioca Slobodana Perića da se tužiteljica Terzić sasluša na okolnosti obustave istrage protiv Đorđa Tanasića, te otvaranja istrage protiv optuženih u ovom predmetu. Sud je prihvatio i prijedlog da Terzić svjedoči i o službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su uzimali izjave od svjedoka.

Pored prijedloga za saslušanje tužiteljice Terzić, Sud je odbio prijedlog Glamočakove Odbrane za suočavanje svjedoka sa službenicima SIPA-e.

“Imali smo iskaze i jednih i drugih te će Sud na kraju da ocjeni i procjeni ko je tu bio uvjerljiviji”, kazao je predsjedavajući sudija Staniša Gluhajić.

Glamočak je optužen s Brankom Čigojom, Željkom Todićem i Sašom Boškićem za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. septembra 1995. u Oborcima. Prema optužnici, Glamočak je bio komandir, a ostali optuženi pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Sud je prihvatio tri prijedloga Odbrane Branka Čigoje, među kojima je naredba o provođenju istrage protiv Nenada i Đorđa Tanasića, naredba o obustavljanju istrage protiv Nenada Tanasića, te naredba o provođenju istrage protiv osoba koje su optužene u ovom predmetu.

Prihvaćeni su i prijedlozi Odbrane Željka Todića, radi se o naredbi o pretresu objekta – a u naredbi se navode pogrešni podaci za Todića, među kojima je datum rođenja, jedinstveni matični broj i ime oca.

Petko Pavlović, branilac Saše Boškića, predložio je ulaganje više iskaza svjedoka Mehmeda Heremića, ali je odustao od ovih dokaza jer je tužilac Ivan Matešić naveo da se radi o nespornim činjenicama.

Nastavak suđenja zakazan je 15. januara 2020.

 

Albina Sorguč