Članak

Pantić i ostali: Dokazi o sistematskom napadu

28. Novembra 2019.12:23
Tužilaštvo BiH nastavilo je s ulaganjem materijalnih dokaza na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene u selu Zaklopača (opština Milići).

Tužilac Ahmed Mešić uložio je set dokaza, od kojih se dio, kako je rekao, odnosi na širok i sistematičan napad.

U spis su uvršteni dokumenti o masovnoj grobnici u Zaklopači, te niz akata o formiranju opštine Milići i razgraničenju sa opštinom Vlasenica iz 1992. i 1993. godine.

Uložene su odluke o formiranju Kriznog štaba i Teritorijalne odbrane (TO) te drugih organa u Milićima i Vlasenici, kao i stenogrami sa skupštinskih sjednica.

Tužilac je u spis uvrstio i odluku o dodjeli slobodnih stanova u Milićima, kao i konfiskovanju imovine lica koja su otišla za vrijeme ratnog stanja.

Pod jednim dokaznim brojem zaveden je niz izvještaja dežurstava.

Za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. godine, optuženi su Radomir Pantić, Branko Jolović, Milomir Milošević, Nenad Vukotić i Nikola Lošić.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Odbrane nisu imale prigovore na većinu dokaza. Protivile su se ulaganju izvještaja Ewe Tabeau jer smatraju da za to nisu ispunjeni uslovi. Tužilac je rekao da je Tabeau predložena za svjedoka i da će tada predložiti ovaj dokaz.

Nastavak ulaganja dokaza je 28. decembra.

Marija Taušan