Članak

Perišić i Zoranović: Hapac ranjen u Gračanici

13. Novembra 2019.13:41
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, svjedok Odbrane prvooptuženog je ispričao da je 19. juna 1992.

godine u bolničkom vozilu bio sa izvjesnim Perišićem zvanim Hapac, koji mu je rekao da je u naselju Gračanica ranjen u stomak.

Jovan Prorok je izjavio da je u proljeće 1992. godine naselje Rudo bilo okruženo mjestima sa većinski muslimanskim stanovništvom, te da zbog ratnog stanja i opasnosti nisu mogli izlaziti iz sela i odlaziti u centar Rogatice.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, svjedok je rekao da je tačno da se srpsko stanovništvo nakon augusta 1992. moglo slobodno kretati po Rogatici.

Prisjetio se 19. juna 1992., kada ga je ispred kuće pogodio metak u butnu kost desne noge. Prema njegovom mišljenju, metak je došao iz pravca mjesta Podhrid. Nakon što mu je doktor iz sela previo ranu, Prorok je, kako je kazao, oklopnim vozilom odvezen do fabrike “Sladara”.

Svjedok je ispričao da je iz fabrike, zajedno s još dva ranjenika, bolničkim vozilom prevezen u sokolačku bolnicu.

“Mićo Đurić je bio sa mnom, ranjen je i Perišić zvani Hapac. On je bio ranjen o stomak, kako je on pričao. On je bio na nosilima. Pričao sam s njim, rekao je da je bio u Gračanici i da je u jednoj kući vidio dvoje starijih ljudi. Prešao je tamo kod tih ljudi, poveo ih da pređu na drugu stranu, i tad je ranjen, na nekoj raskrsnici kod mesare. On je pričao da je tu ranjen”, opisao je Prorok, dodavši da su ljudi koje je Hapac htio odvesti na drugu stranu bili muslimani.

Prema njegovim riječima, Hapac nije gubio svijest u vozilu, ali je bio pod dejstvom alkohola.

Božidara Perišića zvanog Boban i Vinka Zoranovića zvanog Joja optužnica tereti da su u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Na današnjem ročištu Odbrana je saslušala i zaštićenog svjedoka P-1, za kojeg je Sud BiH donio riješenje o zabrani objavljivanja sadržaja njegovog svjedočenja.

Naredno suđenje je zakazano za 11. decembar, kada će drugooptuženi Zoranović svjedočiti u svoju korist.

Emina Dizdarević Tahmiščija