Članak

Džananović i ostali: Ubistvo iz osvete

1. Novembra 2019.13:51
Svjedok Odbrane Senada Džananovića rekao je na suđenju kako optuženi nije obavljao nikakvu naredbodavnu funkciju u objektima u sarajevskom naselju Alipašino Polje u kojima su 1992. godine bili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, i da je bio “obični vojnik, kao i on”.

Jasmin Tahirović je ispričao kako se početkom rata priključio Štabu Teritorijalne odbrane (TO) koji je, kako je kazao, osnovao Juka Prazina. Prema njegovim riječima, na Alipašinom Polju, gdje je bio smješten Štab TO-a, proveo je prvih deset do 15 dana rata, a potom je prešao na Dobrinju, gdje je “čuvao liniju”.

Naveo je da su Prazina i Samir Kahvedžić zvani Kruško bili u rukovodnom kadru Štaba.

U vezi sa događajem koji naziva “ekscesom” a prilikom kojeg su ubijene tri osobe na Alipašinom Polju, svjedok je naveo kako nije bio prisutan, ali je čuo da je zločin počinio izvjesni Senad Kapara zbog osvete za ubijenog brata.

Na pitanje o saznanjima o zatvoru u koji su dovođeni građani srpske nacionalnosti, svjedok je rekao kako nije bio prisutan tu, ali je čuo kako je bilo “nešto” u “Konzumu” u blizini TO-a. Svjedok je izjavio da mu nije poznato ko je ispitivao ljude koji su dovođeni u prostorije na Alipašinom Polju, niti mu je poznato ko je dolje bio zatvoren. Naveo je kako su u njihovoj jedinici bili pripadnici skoro svih nacionalnosti.

“Mi smo jedina jedinica koja je bila multinacionalna u ovom Sarajevu”, dodao je svjedok.

On je izjavio da poznaje optuženog Džananovića, kazavši da su zajedno bili u Štabu TO-a, te da su skupa išli na liniju u naseljima Nedžarići, Vojničko Polje i Mojmilo.

“Funkciju on nije imao nikakvu. Bio je, kao i ja, obični vojnik, koliko ja znam. (…) Da je Senad ubio nekoga ili neki ‘belaj’ napravio, to nisam čuo, nije se pričalo o tome. Naša jedinica je bila za pohvaliti. (…) Džananović, koliko znam, nije imao funkciju u zatvoru u ‘Konzumu’”, posvjedočio je Tahirović.

Tokom unakrsnog ispitivanja tužioca, svjedoku su pokazane dvije izjave iz 1993. godine, za koje je svjedok kazao da na njima nije njegov potpis, pojasnivši kako se “drugačije potpisivao tada i sada”.

Kako je rekao, drugooptuženog Edina Gadžu poznaje kao vozača u Štabu TO-a, te da je dovlačio materijalno-tehnička sredstva u Dobrinju. Ispričao je da nije čuo da je Gadžo učestvovao u hapšenju civila.

Za zatvaranje, nečovječna postupanja i ubistva civila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, Tužilaštvo BiH tereti Džananovića i Gadžu zvanog Kimun. Oni su optuženi kao bivši pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Naredno suđenje je zakazano za 12. novembar, kada će se putem videolinka saslušati tri svjedoka Tužilaštva.

Azra Husarić Omerović