Članak

Ristanić: Priče o strijeljanju u Brčkom

15. Oktobra 2019.16:07
Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju za zločine počinjene u Brčkom kazao kako je član Kriznog štaba bio Đorđe Ristanić.

Drago Perić je ispričao da je 1992. godine njegov posao pri vojsci bio u obavještajnoj službi. U proljeće iste godine, kako je rekao, njegova “relacija je bila Centar javne bezbjednosti i kasarna”.

Na upit da li je on imao ovlasti da saslušava civile u policijskoj stanici, svjedok je odgovorio da je “imao ovlasti za sve što je pitanje bezbjednosti”.

“Možda sam ispitao jednog, dvojicu, trojicu”, kazao je Perić.

On je potvrdio da je u to vrijeme bio formiran Krizni štab i da je jedan od njegovih članova bio i Đorđe Ristanić.

Svjedok se prisjetio i prilike kada ga je jedan Bošnjak zamolio da mu izvede brata iz “Luke” ukoliko ga to neće dovesti u nepriliku, te mu dao spisak sa imenima.

“Otišao sam i dao čuvarima spisak i garanciju za te ljude iako ih nisam poznavao. Izveo sam ljude iz ‘Luke’ i predao ih njemu”, rekao je Perić, dodavši da mu nije poznato ko je formirao “Luku”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je potvrdio da su te osobe izašle “bez problema”.

Perić je kazao i da je čuo za Gorana Jelisića, kojeg je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Brčkom.

“Po pričama sam čuo da je on navodno postrojio pred hotelom ‘Posavina’ i postrijeljao ljude nesrpske nacionalnosti”, rekao je svjedok.

Đorđe Ristanić je optužen, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, da je u periodu od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svjedoka Luke Simića, koji je 2010. godine izjavio kako je 1992. s jedinicom iz Bijeljine došao u Brčko.

On je naveo da je saznao da su članovi Kriznog štaba smješteni u kasarni. Odbrana je istakla da bi svjedoka pitala za izjavu iz 2009. godine, te što u njoj nije spominjao ljude iz Kriznog štaba.

Simić je, kako je pročitalo Tužilaštvo, kazao da je početkom maja iste godine njegova jedinica otišla u naselje Burića Brdo, te da su bili i vojnici iz Srbije, kao i pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Brčko.

Prema Simićevom iskazu, pripadnici njegove jedinice su išli od kuće do kuće i upućivali stanovništvo da izađu na ulicu, ali da nisu učestvovali u odvajanju muškaraca. Također je rekao i da je vidio nekoliko leševa.

Tužilaštvo je na ovom ročištu uložilo iskaze preminulih svjedoka Envera Vejzovića i Slavka Pejića, koje, u saglasnosti sa Odbranom, nije čitalo u sudnici. Iako je Odbrana bila saglasna da se ne čita ni iskaz Luke Simića, Tužilaštvo je istaklo da taj zapisnik želi pročitati.

Suđenje će se nastaviti 22. oktobra.

Lamija Grebo