Članak

Aćimović: Priče o zarobljenicima

25. Septembra 2019.13:03
Svjedok Odbrane Srećka Aćimovića, optuženog za genocid počinjen u Srebrenici, rekao je kako ima saznanja da su u školi u Roćeviću u julu 1995. godine bili zatvoreni Srebreničani, te da su se kasnije pričale razne priče o njihovoj sudbini.

Zaštićeni svjedok SO-3 je kazao da je bio pripadnik Drugog pješadijskog bataljona, čiji je komandant bio optuženi Srećko Aćimović.

Optužnica tereti Aćimovića da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade, u julu 1995. postupio po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) da se Srebreničani iz škole u Roćeviću kod Zvornika, s povezima na očima i zavezanih ruku, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

SO-3 je naveo da je sredinom jula 1995. godine bio na liječenju i da se zadesio u Roćeviću.

“Pogledao sam prema školi i vidio svjedoke SA-1 i SA-5 i krenuo sam prema njima. Ušao sam u dvorište”, rekao je svjedok, dodavši da je također vidio i njemu nepoznatu vojsku koja je nosila bijele opasače.

On je naveo kako je u razgovoru sa svjedocima SA-1 i SA-5 saznao da su u fiskulturnoj sali zatvoreni ljudi iz Srebrenice, te da je SA-1 poslan tu “iz brigade”. U unakrsnom ispitivanju svjedok je negirao da je došao do ulaznih vrata u fiskulturnu salu.

“Pitao sam njih je li bio komandant Srećko Aćimović. Kažu: ‘Bio je i otišao prije dvije-tri, pet minuta.’ Nisam ga vidio”, rekao je SO-3 te dodao da se i on lično tu zadržao svega nekoliko minuta.

Tih dana SO-3, kako je kazao, nije imao kontakta sa optuženim, s kojim je uvijek bio u dobrim odnosima.

Na upit da li je ikada čuo šta je bilo sa zarobljenicima iz škole, svjedok je odgovorio da se svašta pričalo, između ostalog i da su neki ubijeni.

Suđenje će se nastaviti 16. oktobra.

Lamija Grebo