Članak

Zatraženo kažnjavanje bivših goraždanskih policajaca

4. Jula 2019.12:43
Tužilaštvo BiH zatražilo je kažnjavanje Ibre Merkeza, Predraga Bogunića i Ešefa Hurića za zločine u Goraždu počinjene u periodu od jula 1992. do februara 1993.

This post is also available in: English

godine.

U završnoj riječi, Državno tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo odgovornost bivših policijskih rukovodilaca za nezakonito zatvaranje, ubistva, nečovječno postupanje i oduzimanje prava na pravično suđenje.

Tužiteljica Marijana Čobović podsjetila je na iskaze svjedoka koji su govorili o zatvaranju srpskih civila iz Goražda i sela Bučje bez rješenja, sudskog postupka ili opravdanih bezbjednosnih razloga.

Ona je navela da je dokazano kako je Merkez, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), prihvatio nezakonitu naredbu Ratnog predsjedništva u julu 1992. godine i izabrao prostor u koji će biti smješteno stotinjak civila.

Prema riječima tužiteljice, dokazano je da je od septembra 1992. dužnost načelnika de facto obavljao Bogunić, a da je Hurić bio komandir Stanice policije.

Tužiteljica je rekla da su civili mjesecima bili zatvoreni u SJB-u i četiri stana. Navela je da su svjedoci govorili da su “ležali k'o sardine” i vršili nuždu u ćeliji, da se nisu okupali šest mjeseci, da su se pojavile zarazne bolesti, te da su neki smršali i do 45 kilograma.

Prema tužiteljici, od posljedica zatvaranja preminuo je Božo Krstović, koji je bio u starijoj životnoj dobi. Ona je podsjetila na svjedočenja o sudbini Dušana Čarapića, koji se pokušao ubiti a potom je umro u Domu zdravlja, te nastavnika Pere Jovanovića, koji je stradao od posljedica granatiranja.

Čobović je kazala da su civili zatvoreni u stanovima čuli da im Merkez ne dâ da siđu u podrum za vrijeme granatiranja i da im je poručio da će ih, “ako im dođe, svezati za terasu pa nek ih pobiju njihovi”.

“Tačno je da su stanovnici Goražda bili u teškim uslovima, ali su zatvoreni civili bili u mnogo težoj situaciji”, istakla je Čobović.

Kad je riječ o svjedocima Odbrane, tužiteljica je ocijenila da su se oni sjećali samo onog što ide u prilog optuženima.

Završne riječi Odbrana zakazane su za 25. juli.

Marija Taušan


This post is also available in: English