Članak

Atif Dudaković i ostali: Suprug nestao u Bosanskom Petrovcu

20. Maja 2019.14:20
Svjedokinja Državnog tužilaštva kazala je na suđenju Atifu Dudakoviću, bivšem komandantu Petog korpusa Armije BiH (ABiH), da joj je suprug Čedo nestao na području Bosanskog Petrovca u septembru 1995. kada se vratio kući po kolica bolesnoj djeci.

Mara Jeličić je ispričala da je sa suprugom i dvoje bolesne djece živjela u Bihaću do početka rata nakon čega su došli u selo Vrtoče kod Bosanskog Petrovca, gdje su, kako je rekla, imali kuću i imanje.

Svjedokinja je kazala da su stanovnici Vrtoča ovo mjesto počeli napuštati sredinom augusta 1995., što su učinili ona i njen suprug s djecom, te su došli na područje Sanskog Mosta.

“U Vrtočama su ostala kolica bolesne djece i suprug je krenuo tamo 15. septembra 1995. S njim je bio i njegov brat Jovo Jeličić. Krenuli su u ‘asconi’ koja je pripadala sinu. Ni njega ni djevera Jovu od tada više nisam vidjela”, rekla je svjedokinja i dodala da je nestanak Čede i Jove Jeličića prijavljen Crvenom krstu u Sanskom Mostu.

Prema njenim saznanjima, suprug joj je došao do Petrovca, od kada mu se gubi svaki trag, dok je za vozilo u kojem je bio, čula da je registrovano u Bihaću 2006. godine.

“Nekoliko dana poslije potpisivanja Daytona sam došla u Bihać da vidim šta je sa kućom. Srela sam advokata koji mi je rekao da je supruga sreo na ulazu u Petrovac, da je tu bio neki profesor koji ga je zaustavljao da ne ide, ali je on otišao”, ispričala je svjedokinja i dodala da suprugove ostatke nije našla, a tijelo njegovog brata jeste.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedokinja je potvrdila da je tijelo njenog djevera Jove razmijenjeno na području Sanskog Mosta kada se vršila razmjena tijela 14 pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za osam pripadnika Petog korpusa. Navela je i da njen suprug nije bio vojno angažovan, da je imao radnu obavezu čuvara u motelu u Bosanskom Petrovcu, ali da oružje nije dužio.

Pored Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, ubistva više od 300 osoba, progone, uništenje vjerskih objekata terete se bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Dudakovića optužnica tereti i za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Nastavak suđenja je 17. juna.

 

Haris Rovčanin