Članak

Milomiru Davidoviću sedam godina zatvora

27. Februara 2019.09:42
Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Milomir Davidović zvani Liči osuđen je na sedam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno silovanja svjedokinje S-1 u julu 1992. u Foči.

This post is also available in: English

Davidović je proglašen krivim što je u periodu od 3. do 18. jula 1992. godine, nakon što je Dragan Zelenović izveo S-1 i S-4 iz fočanskog Srednjoškolskog centra, gdje su bile zatočene, i odveo ih u stan u zgradi “Lepa Brena”, prisilio S-1 na seksualni odnos, nakon čega su je silovali i drugi vojnici.

Zbog nedostatka dokaza, Davidović je oslobođen optužbe da je u istom periodu silovao S-1, S-4 i još jednu ženu bošnjačke nacionalnosti, u napuštenoj kući u mjestu Dobro Polje, nakon što ih je Zelenović prethodno doveo iz Srednjoškolskog centra.

Sudsko vijeće je u obrazloženju presude navelo da je utvrdilo da je optuženi učestvovao u silovanju, te da je poklonilo vjeru iskazu svjedokinje S-1, koja je opisala da su u Srednjoškolskom centru bile zatočene žene i izvođene zbog seksualnog zlostavljanja.

“Svjedokinja je na dosta uvjerljiv način opisala šta se dešavalo u stanu Dragana Zelenovića zvanog Zelja. Po ocjeni Suda, iskaz je dosta uvjerljiv i opisala je koje je radnje prema njoj poduzimao optuženi”, rekla je sutkinja Jasmina Ćosić-Dedović.

Zelenović je pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Foči.

Vijeće nije moglo utvrditi da je Davidović u istom stanu silovao i S-4, pogotovo što ta svjedokinja nije saslušana u sudnici, a S-1 se nije mogla precizno izjasniti o tome.

Sud nije prihvatio svjedočenje Davidovića, koji je tom prilikom negirao svoj iskaz iz istrage, obrazlažući da je izjavu dao pod utiskom Zelenovića, a nakon što su analizirani svi dokazi, kako je kazala sutkinja Ćosić-Dedović, iskaz optuženog koji je dat na glavnom pretresu nije prihvaćen kao precizan i tačan, jer je na taj način pokušao izmijeniti svoju ulogu.

Otežavajuće okolnosti Sud nije našao na strani optuženog, a od olakšavajućih su cijenjeni njegov raniji život, porodične prilike, korektno držanje tokom postupka i što je izrazio žaljenje prema svim žrtvama silovanja u Foči.

U odnosu na oslobađajući dio presude, Sud nije našao dokazanim da je Davidović u napuštenoj kući u Dobrom Polju silovao S-1, S-4 i još jednu ženu bošnjačke nacionalnosti, cijeneći da je S-1 izjavila da je silovana, ali nije sigurna da je počinilac bio Davidović.

“Iz njegog iskaza i ostalih dokaza se ne može zaključiti da ju je optuženi silovao. Sud je zaključio da svjedokinja ne želi da optuži Davidovića za nešto što nije uradio, nije sigurna da je to on”, istakla je sutkinja Ćosić-Dedović i dodala da ostale dvije svjedokinje nisu saslušane i da se iz iskaza S-1 nije moglo zaključiti da je Davidović silovao treću ženu dovedenu iz Srednjoškolskog centra.

Oštećenoj S-1 je dosuđen dio imovinskopravnog zahtjeva zbog pretrpljenog straha, fizičke i duševne boli, povrede slobode i umanjene životne sposobnosti, koja je, po nalazu vještaka, snižena za 45 posto, a Davidović je, po obrazloženju Sudskog vijeća, obavezan da joj plati 10.000 konvertibilnih maraka (KM) jer sama radnja koju je poduzeo nije jedina koju je svjedokinja preživjela. Za ostvarivanje ostatka iznosa, oštećena se upućuje na parnicu.

Davidović je obavezan platiti naknadu sudskih troškova u osuđujućem dijelu, a rješenjem Suda su mu produžene mjere zabrane.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English