Članak

Edukacijom sudija i tužilaca popraviti stanje u pravosuđu

4. Februara 2019.15:38
Akademija za pravosuđe Holandije i Centri za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH i Republici Srpskoj potpisali su sporazum o nastavku saradnje na unapređenju edukacije sudija i tužilaca u BiH u cilju poboljšanja stanja u pravosuđu.

Projekat vrijedan 90.000 eura ima mnogo veći nematerijalni značaj, kazao je Arben Muterzić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH.

“Ovaj projekat je nastavak naše saradnje s Akademijom, započete još 2013. On ima više komponenti, od kojih bih ja izdvojio poznavanje osnova evropskog prava, na čemu insistiraju i predstavnici Evropske unije, koji to postavljaju kao jedan od uslova pristupa naše zemlje EU. Dakle, treniranje naših edukatora o evropskom pravu, koje će oni prenijeti sudijama u BiH, jako je bitna komponenta”, rekao je Muterzić.

Vladavina prava u BiH je nešto na čemu insistira Ambasada Kraljevine Holandije, i u to treba uložiti što više snage, kazala je Mina Noor, otpravnik poslova u Ambasadi, koja je i finansijer ovog projekta.

“Vladavina prava je uslov ulaska BiH u EU. Sve u konačnici vodi dobrobiti građana ove zemlje, a za to nam je potrebno efikasno i neovisno pravosuđe”, rekla je Noor.

Dosadašnju saradnju vrlo uspješnom je ocijenio i Remco van Tooren, direktor Akademije za edukaciju pravosuđa Holandije, istakavši zajednički projekat na edukaciji sudija i tužilaca u vezi s trgovinom ljudima.

“Vjerujem u ovo partnerstvo. Teorija i praksa sinergijski moraju djelovati, kroz razgovor i primjenu iskustava. Svjesni smo stanja u bh. pravosuđu i pažljivo analiziramo šta to treba Centrima u BiH, kako bi edukacijom sudija i tužilaca popravili stanje u pravosuđu”, kazao je von Tooren.

 

    Admir Muslimović