Članak

Tužilaštvo želi kažnjavanje Nasera Orića i Sabahudina Muhića

2. Novembra 2018.15:48
Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi kažnjavanje Nasera Orića i Sabahudina Muhića zbog zločina nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca.

This post is also available in: English

Tužilac Miroslav Janjić ocijenio je na obnovljenom suđenju da Odbrane ničim nisu osporile dokaze Tužilaštva da su Orić i Muhić 1992. godine ubili trojicu srpskih zarobljenika u selima Zalazje i Kunjerac (opština Srebrenica), te Lolići (opština Bratunac).

“Prva teza Odbrane je bila da je Tužilaštvo optužnicu zasnovalo na svjedoku O-1, što nije tačno… Druga teza bila je vjerodostojnost svjedoka O-1. Odbrana je dokazivala da ovaj svjedok nije vjerodostojan, što nije uspjela”, istakao je Janjić.

Prema njegovim riječima, nevjerodostojni su bili svjedoci Odbrane kada su tvrdili da Orić nije učestvovao u akciji u selu Kunjerac, jer je sam optuženi, svjedočeći u Haškom tribunalu, kazao da je bio u toj akciji.

Janjić je primijetio da je prvostepena presuda Oriću i Muhiću jedna od rijetkih oslobađajućih presuda u kojima se Vijeće nije osvrnulo ni na jednog svjedoka Odbrane.

Kada je u pitanju svjedok O-1, koji je izjavio da je vidio kako Orić ubija zarobljenika u Zalazju, a obojica optuženih druga dva zarobljenika, Janjić je naglasio da treba imati u vidu svjedokovu situaciju.

“Ne možemo zanemariti njegove emocije. Treba imati u vidu da je svjedočio protiv pripadnika svoje vojske, protiv svog komandanta kako je sam rekao i da su oštećeni bili pripadnici vojske koja mu je ubila brata i 16 članova porodice”, kazao je Janjić.

On je napomenuo da je O-1 zbog straha za život napustio BiH, da su za vrijeme prvostepenog postupka napadnuti njegova majka i brat, a u drugostepenom postupku i sestra.

“I pored svega ovoga, njegove situacije, pritisaka, dvostrukog ranjavanja, gubitka članova porodice i tome što neko izvadi papir da nije bio pripadnik vojske, njegovo svjedočenje je u odlučnim činjenicama homogeno i identično”, naveo je Janjić.

Iskaz koji je svjedok O-1 dao u istrazi 2014. i u kojem nije iznosio detalje o ubistvu zarobljenika, Janjić je nazvao nezakonitim jer nije potpisan.

Tužilac je podsjetio i na iskaze drugih svjedoka koji su imali direktnih ili indirektnih saznanja o ubistvima.

Tužilaštvo je prije završnih riječi dostavilo preciziranu optužnicu, u kojoj se glavna izmjena odnosi na način ubistva u Zalazju, te se navodi da je Orić, osim nožem i udarcima, i pucao na ratnog zarobljenika.

Odbrana je kao posljednji dokaz u spis uložila dopis Federalnog ministarstva boraca, kojim nastoji dokazati da Orić svojim angažmanom u ovoj instituciji nije mogao uticati na reviziju statusa svjedoka O-1.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon ukidanja oslobađajuće presude. Njihove Odbrane završnu riječ će iznijeti 9. novembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English