Članak

Halilović i Veseli: Predloženi svjedoci replike

2. Novembra 2018.14:12
Na suđenju Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli za zločin počinjen u Zvorniku, Tužilaštvo BiH predložilo je četiri svjedoka replike, čiji iskazi se odnose na sadržaj iskaza svjedoka Odbrane.

Odbrane su se usprotivile ovom prijedlogu.

Tužilac Miroslav Janjić je pojasnio da Tužilaštvo nije moglo znati za ove svjedoke u vrijeme podizanja optužnice, kao i da se jedan svjedok sam javio Tužilaštvu u želji da iznese činjenice koje su mu poznate o ubistvu dječaka.

Za zločine počinjene u Zvorniku sudi se Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli. Kako stoji u optužnici, Halilović je bio komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, i u zaseoku Bajrići posmatrao je svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema optužnici, zaklala Veseli.

Odbrana Halilovića je rekla da smatra kako su predloženi svjedoci bili dostupni tokom faze istrage.

“Tužilaštvo očigledno nije dovoljno detaljno sprovelo istragu i sad to pokušava popraviti”, kazala je advokatica Lejla Čović, dodavši da se predloženi svjedoci odnose “prvenstveno na navode optužnice”.

Braniteljica optužene Veseli, Mirna Delalić, naglasila je kako Tužilaštvo nije navelo kojeg tačno svjedoka želi pobijati ovim dokazima replike.

Odluku o ovom prijedlogu, kao i o terminu nastavka suđenja Vijeće će donijeti naknadno.

Lamija Grebo