Članak

Aćimović: Drugi bataljon nije koristio školu u Roćeviću

24. Oktobra 2018.13:42
Svjedok Odbrane Srećka Aćimovića, optuženog za genocid, ispričao je kako Drugi bataljon Zvorničke brigade tokom rata nije koristio školu u Roćeviću (općina Zvornik) za svoje potrebe.

“Koliko mi je poznato, Drugi bataljon nije koristio objekat škole u Roćeviću za bilo koje potrebe bez odobrenja komande Zvorničke brigade, a koliko se sjećam, takva odobrenja i zadatke Drugi bataljon nije imao”, rekao je Miodrag Dragutinović, nekadašnji pomoćnik načelnika štaba za operativne poslove pri komandi Zvorničke brigade.

On je dodao da je 1994. godine bio formiran manevarski bataljon privremenog sastava, zbog kojeg je bila angažovana škola u Roćeviću, a za čijeg komandanta je bio postavljen optuženi Aćimović. Ipak, prema svjedoku, taj bataljon nikada nije zaživio, niti je upotrijebljen kao borbena jedinica.

Tužilaštvo BiH tereti Aćimovića da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, u julu 1995. postupio po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba VRS-a da se Srebreničani iz škole u Roćeviću, s povezima na očima i zavezanih ruku, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

Dragutinović je kazao da se komanda Drugog bataljona nalazila u selu Malešić, te da je bila udaljena od Roćevića do deset kilometara. On je na karti, prikazanoj u sudnici, pokazivao rejon odbrane Drugog bataljona, rekavši da se u vrijeme dešavanja u Srebrenici nisu vršile promjene rejona odbrane.

Bataljoni su po zahtjevu mogli koristiti dio jedinice Vojne policije koja je bila potčinjena načelniku štaba, izjavio je svjedok, pojasnivši da su vojni policajci najčešće privodili vojnike koji nisu bili u sastavu zbog neopravdanih razloga ili su intervenisali prilikom nedoličnog ponašanja vojnika u bataljonu.

Ispitivanje ovog svjedoka nastavit će se na narednom ročištu.

Na današnjem ročištu saslušan je i Milorad Šakotić, nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednost Drugog bataljona Zvorničke brigade, kojim je, kako je kazao, komandovao optuženi Aćimović.

Svjedok je naveo da Drugi bataljon nije imao svoju vojnu policiju, nego je lica koja su napustila jedinicu privodila Vojna policija Zvorničke brigade. Pojasnio je da je Drugi bataljon imao dosta problema nakon operacija u maju 1995. godine u vezi sa odsustvom ljudstva i napuštanjem položaja, te su često slali pozive za privođenje i dovođenje.

Vojna policija je, prema Šakotiću, privela svjedoka SA-5, koji nije imao dokumentaciju vojnih ljekara. Svjedok je dodao i kako je bio otvoren nalog za privođenje SA-5, ali da ga Vojna policija nije uspjela naći.

Sredinom jula 1995. godine Šakotić je, kako je rekao, bio na zadatku u rejonu Treskavice, te se u konačnici vratio u bataljon u augustu.

Suđenje će se nastaviti 7. novembra.

Lamija Grebo