Članak

Mrđa i ostali: Upamćen kao problematičan

16. Oktobra 2018.16:52
U završnoj riječi nakon obnovljenog suđenja za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, Tužilaštvo BiH ocijenilo je dokazanim da su optuženi učestvovali u ubistvu, silovanju, nečovječnom postupanju i pljačkanju.

Za ove zločine je pred Apelacionim vijećem Suda BiH obnovljeno suđenje Goranu, Miloradu i Ranku Mrđi te Miletu Kokotu, nekadašnjim pripadnicima Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužiteljica Olivera Đurić je u završnoj riječi analizirala iskaze svjedoka, koji su, kako je rekla, prepoznali ili čuli da su u više slučajeva pljačke i premlaćivanja, te silovanja i ubistva u aprilu i maju 1993. godine krivci bili Goran Mrđa i Milorad i Ranko Mrđa.

Gorana Mrđu zvanog Kinez, kako je navela tužiteljica, svjedoci su poznavali iz škole, a upamtili su ga i kao problematično lice. Prema njenim riječima, optuženog je identifikovao jedan od članova porodice kojem su u noći sa 1. na 2. maj 1993. silovali sestru, a oca pretukli.

Tužiteljica je ocijenila da se iskazi svih članova ove porodice slažu kada je riječ o ključnim dešavanjima – upadu u kuću, traženju novca i zlata, skidanju minđuša majci, silovanju kćerke i udaranju oca u klečećem položaju na vratima sobe u kojoj je kćerka silovana.

Đurić je podsjetila da je oštećena ispričala da su je silovala četvorica, a da to nije učinilo samo lice sa čarapom na glavi.

Kao bitan dokaz, Tužilaštvo je istaklo DNK analizu tragova na vešu, koji je izuzet prilikom uviđaja 1993. i čuvan do danas. Đurićeva je napomenula da je analiza pokazala biološke “čiste tragove” Milorada Mrđe, te jedan nedovoljan ali vjerovatan trag Gorana Mrđe.

U vezi sa pljačkanjem nekoliko kuća, fizičkim zlostavljanjem i ubistvom Hasiba Velića u noći sa 2. na 3. maj 1993. godine, Đurić je takođe ocijenila vjerodostojnim iskaze svjedoka koji su prepoznali Gorana, Milorada i Ranka Mrđu.

Tužiteljica je podsjetila da su svjedoci izjavili da su čuli da je Goran Mrđa ubio Velića, koji je iskočio kroz prozor i pokušao da pobjegne.

Iskaze svjedoka Odbrane koji su tvrdili da je Goran Mrđa s njima 1., 2. i 3. maja 1993. godine slavio praznik, Đurić je ocijenila pristrasnim i nelogičnim.

“Nemoguće je da se neko sjeća samo 1. maja 1993. godine a da se ne sjeća drugih praznika… Nelogično je da se sjećaju svih detalja – ko je gdje sjedio, ko je došao, ko je donio prase”, istakla je Đurić i dodala da smatra da su se svjedoci konsultovali o iskazima.

Tužilaštvo će 23. oktobra nastaviti sa iznošenjem završne riječi.

Suđenje u ovom predmetu je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom je Goran Mrđa bio osuđen na 14 godina, Milorad Mrđa na osam, Mile Kokot na deset godina zatvora, a Ranko Mrđa oslobođen.

Marija Taušan