Članak

Lubarda i Planojević: Završna riječ 30. oktobra

16. Oktobra 2018.16:12
Na suđenju za zločin počinjen u Rogatici, okončan je dokazni postupak, a iznošenje završne riječi Državnog tužilaštva zakazano je za 30. oktobar.

Odbrana Ozrena Planojevića je u sudski spis uložila šest materijalnih dokaza, među njima i spisak poginulih boraca Rogatičke brigade do 16. septembra 1992. godine, kojim želi da ospori postojanje širokog i sistemskog napada na bošnjačko civilno stanovništvo Rogatice.

Dva dokaza nisu prezentovana u sudnici jer se odnose na zaštićenog svjedoka.

Tužilac Dževad Muratbegović pročitao je izmijenjenu optužnicu kojom tereti Planojevića i Zdravka Lubardu da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u progonu civila Bošnjaka, hapšenjem, nestankom te drugim nečovječnim djelima.

U optužnici stoji da je Lubarda ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a Planojević kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Rogatici.

Planojević je optužen da je od kraja juna do septembra 1992. godine u Srednjoškolskom centru “Veljko Vlahović” u više navrata tukao svjedoka M-5.

Vijeće je odbilo prijedlog Odbrana da se postupak nastavi po već potvrđenoj, a ne po izmijenjenoj optužnici.

“Meni su ruke svezane u pogledu planiranja Odbrane, ovakva izmijenjena optužnica meni kao braniocu je nerazumljiva. Navode se inicijali nekih osoba koje su Tužilaštvu BiH očigledno poznati i ja ne mogu iznijeti prijedlog Odbrane kada su od mene imena sakrivena”, istakla je braniteljica Zorana Čarkić.

Muratbegović je kazao da je u izmijenjenoj optužnici naveo inicijale osoba koje se spominju kao saizvršioci jer se protiv njih vodi istraga u Državnom tužilaštvu.

Suđenje će se nastaviti 30. oktobra, kada je planirano iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH.

Ajla Gežo