Članak

Halilović i Veseli: “Dizeli” ubili dječaka

16. Oktobra 2018.14:53
Na suđenju za zločin počinjen u Zvorniku, zaštićeni svjedok Odbrane Elfete Veseli kazao je kako je vidio da dječaka srpske nacionalnosti odvode dvojica muškaraca u civilnoj odjeći, nakon čega se začuo pucanj.

O-3, koji je svjedočio videolinkom iz Francuske, izjavio je da su dječaka Slobodana Stojanovića odveli Edin Osmanović zvani Edo i još jedan krupniji muškarac s brkovima, a obojica su bili pripadnici jedinice koju su tada svi zvali “Dizeli”.

“Proveli su dječaka pored mene. Kroz petnaestak minuta, na udaljenosti od oko 60 metara, začuo sam pucanj. Vratili su se bez djeteta. Edo je rekao ovom drugom ‘Brki’: ‘Jesi li vidio kako sam sredio malog?’”, a on mu je odgovorio: ‘Nema veze, jedan Srbin manje’”, kazao je O-3.

Na upit Mirne Delalić, advokatice Elfete Veseli, da li je optuženu poznavao i viđao tih dana tu, svjedok je odgovorio da je prije i poslije ubistva dječaka dugo nije viđao, kao i da ju je upoznao početkom rata u Zvorniku. Upitan zašto nikom nije pričao o saznanjima o ubistvu dječaka, svjedok je rekao da od straha nije smio.

“Edo i ti njegovi ‘Dizeli’ pili su nekakve tablete, pušili neke trave, nisu bili normalni. Zato smo ih se svi bojali i zato nisam pričao o tome”, kazao je O-3.

Zajedno s Veseli, za zločin počinjen u Zvorniku sudi se i Sakibu Haliloviću. Kako stoji u optužnici, Halilović je bio komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, i u zaseoku Bajrići je u ljeto 1992. posmatrao svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema optužnici, zaklala Veseli.

Ispitivanjem ovog svjedoka završen je dokazni postupak Odbrane, a tužitelj Miroslav Janjić najavio je saslušanje još četiri svjedoka u dokazima replike.

Suđenje se nastavlja 2. novembra.

Admir Muslimović