Članak

Bogdanović: Strijelne rane na posmrtnim ostacima

15. Oktobra 2018.16:54
U nastavku suđenja Milanu Bogdanoviću, medicinski vještak je naveo da je za većinu posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama u i oko Srebrenice smrt nastala uslijed strijelnih rana.

Vještak medicinske struke Rifat Kešetović kazao je da je po naredbi Državnog tužilaštva sačinio nalaz za masovne grobnice: Cerska, Konjević-Polje 1 i 2, Kaldrmica 2 i 5 i Glogova 1.

“U većini pronađenih posmrtnih ostataka smrt je nastala uslijed višestrukih strijelnih povreda tijela i glave”, rekao je vještak.

Naveo je da je u Cerskoj pronađeno 150 muških posmrtnih ostataka od kojih je 148 identifikovano DNK analizom, u grobnicama Konjević-Polje 1 i 2 je pronađeno 12 osoba među kojima i jedna žena, dok je u Kaldrmici 2 i 5 pronađeno 25 posmrtnih ostataka muškog pola.

Kešetović je rekao da su u primarnoj masovnoj grobnici u Glogovi 1 pronađene dvije osobe koje su bile međusobno vezane metalnom žicom.

“Radi se o posmrtnim ostacima Salihović Safeta i Vahdeta, čija je smrt nastala uslijed strijelne povrede glave. Karakteristično je da su im ruke bile vezane metalnom žicom kao i to da su međusobno bili povezani”, kazao je vještak.

Bogdanović je optužen da je, kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, nadzirao pripadnike čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. Tužilaštvo BiH tereti Bogdanovića da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnom premještanju, zatvaranju i nestanku civila.

Kešetović je pojasnio da zbog velikog proteka vremena nije bilo moguće utvrditi tačan datum i mjesto stradanja, pa su u zapisnike o obdukciji upisivali kao datum smrti posljednji datum kada je svaka pojedina osoba viđena kao i mjesto gdje je viđena.

Suđenje će se nastaviti 29. oktobra, za kada je planirano održavanje statusne konferencije i iznošenje uvodnih riječi Odbrane.

 

Ajla Gežo