Članak

Revidirana strategija za ratne zločine od važnosti za postizanje pravde

27. Septembra 2018.14:13
Pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini su zaključno s decembrom 2017. godine procesuirale 473 predmeta ratnih zločina, uključujući i većinu onih iz “A kategorije”, rečeno je na konferenciji Misije OSCE-a održanoj povodom zapažanja o državnoj i revidiranoj stategiji za rad na ovim predmetima.

Na konferenciji je navedeno kako su nakon sveobuhvatnog praćenja procesuiranja ratnih zločina, optužbe javnosti poput glasina da su pravosudne institucije u BiH krile ili ignorisale predmete “A kategorije” u cijelosti neutemeljene, te je proteklih godina postignut veliki napredak u okončavanju svih ovih predmeta.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton je kazao da, uprkos postignutim rezultatima, Državni sud i Tužilaštvo nisu uspjeli procesuirati sve najsloženije predmete do 2015. godine, što je predviđala Strategija.

“Misija smatra da će predložena Revidirana strategija doprinijeti konačnom postizanju pravde za žrtve ratnih zločina u BiH, temeljeći se na napretku ostvarenom provođenjem prvobitne strategije i rješavanjem nekih problema koji su se u međuvremenu pojavili”, rekao je Berton.

Od nekoliko konkretnih aspekata Revidirane strategije, koja predstavlja poboljšanje u odnosu na onu iz 2008. godine, šef Misije OSCE-a je naveo usklađivanje sudske prakse, povećanje kontrole nadzornog tijela nad njenom implementacijom, unapređenje prava žrtve na obeštećenje te uvođenje kriterija za ocjenu složenosti predmeta.

“Time će se omogućiti bolja raspodjela predmeta između inistitucija na nivou države i entiteta, što će u konačnici pomoći da se osigura da se najsloženiji predmeti procesuiraju na državnom nivou”, dodao je on.

Misija OSCE-a je još jednom pozvala Vijeće ministara da Revidiranu strategiju usvoji bez daljnjeg odlaganja, s čime se složio i ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, istaknuvši kako je to važno i neophodno zbog pravde i pomirenja.

“Efikasno procesuiranje svih predmeta ratnih zločina stvorit će snažnu osnovu za otvaranje novog poglavlja u BiH, a usvajanje Revidirane strategije je od ključne važnosti u tim nastojanjima”, kazao je ambasador Minasi.

Iz Misije OSCE-a su još rekli kako vjeruju da se predmeti mogu procesuirati do 2023. godine, što i predviđa izmijenjena strategija, kao i da zadnji izvještaji ukazuju da se u Tužilaštvu BiH polako počinje raditi i na složenijim predmetima.

Govoreći o broju osumnjičenih za ova krivična djela, u OSCE-u su kazali da izvještaje svakodnevno primaju tužilaštva i agencije za provođenje zakona, te da se u ovom trenutku može govoriti o preko 5.300 osoba.

    Haris Rovčanin