Članak

Tužilaštvo traži novo suđenje Đorđu Simiću

21. Septembra 2018.15:11
Državno tužilaštvo zatražilo je u žalbi od Apelacionog vijeća Suda BiH da ukine presudu kojom je Đorđe Simić oslobođen optužbe za zločin u mjestu Ševarlije kod Doboja i odredi novo suđenje, dok je Odbrana zatražila da se žalba odbije kao neosnovana.

Tužilac Milanko Kajganić je naveo da je žalba na presudu podnesena jer su tokom postupka povrijeđene odredbe krivičnog postupka te je pogrešno utvrđeno činjenično stanje.

“Prijedlog je da se presuda ukine i odredi novo suđenje na kojem će se ponoviti dokazi usljed kojih je činjenično stanje pogrešno utvrđeno”, rekao je u kratkom obrazloženju žalbe tužilac.

Presudom iz aprila ove godine Simić je oslobođen krivnje da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) s još jednim vojnikom, 12. juna 1992. u mjestu Ševarlije, odveo Mustafu Osmanbegovića s njive prema kasarni i od tada mu se gubi svaki trag. Osmanbegovićevo tijelo do danas nije pronađeno.

Vijeće je tada utvrdilo da je optuženi učestvovao u odvođenju Mustafe Osmanbegovića, ali da nema dokaza da je Simić znao šta će se desiti s oštećenim nakon dovođenja u kasarnu.

Branilac Miroslav Ristić je rekao da žalba Tužilaštva ne navodi u čemu se ogledaju povrede postupka niti na šta se odnose, te je stav Tužilaštva ocijenio uopštenim i bez konkretizacije.

“Nije sporno, kako stoji u prvostepenoj presudi, da je Simić učestvovao u privođenju oštećenog koji je u kasarnu doveden živ i zdrav, nakon čega je odveden na radnu obavezu s vojnim policajcima i od tada mu se gubi svaki trag. Nema odgovornosti optuženog u nestanku Mustafe Osmanbegovića”, ističe branilac.

Dodao je i kako je Prvostepeno vijeće utvrdilo da u inkriminisano vrijeme nije bilo nikakvog širokog i sistematičnog napada zbog čega radnje optuženog nemaju elemente zločina protiv čovječnosti.

Odluku po žalbi Tužilaštva Apelaciono vijeće će donijeti naknadno.

 

Haris Rovčanin