Članak

Mrđa Darko i ostali: Saznanja o odvođenju i ubistvu braće

7. Septembra 2018.16:08
Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora pročitan je iskaz nedostupnog svjedoka koji je dao u istrazi kada je naveo da su mu 1992. godine odvedena i ubijena dvojica braće.

Slavica Bajić, braniteljica Zorana Babića pročitala je iskaz Hasana Džafića iz 2009. u kojem se navodi da je krajem maja 1992. izvršeno “čišćenje” naselja Donja Puhalska, te da je odvedeno oko 150 do 200 ljudi.

“Do kafane su bili parkirani autobusi i vojni transporter”, kazao je u izjavi Džafić.

Dodao je da je on bio jedan od četvorice odraslih koji nisu otišli te da mu je Zoran Došen rekao: “Ostali će da idu, a ti nećeš”.

Kasnije su počeli pucati po kućama, a on je bio prinuđen da ode u logor “Trnopolje”, stoji u izjavi svjedoka.

“U decembru 1992. izašao sam iz logora i od sestre sam saznao da mi je brat Admir odveden 25. maja 1992. godine, a u njegovom odvođenju učestvovao je policajac Stupar”, navodi se u iskazu svjedoka, dodajući da mu je sestra pričala kako je tražila i brata Asmira, te da ga je pronašla u logoru “Keraterm”, a da je kasnije odveden u logor “Omarska” od kada mu se gubi svaki trag.

Njegovi posmrtni ostaci kasnije su pronađeni u naselju Komaruša, a ukopan je u naselju Donja Puhalska.

Džafić je ispričao kako je saznao i da mu je brat Samir odveden 15. juna 1992., te da ga je ubio Brane Bošnjak.

“Samir je bio civil, nije bio naoružan”, kazao je svjedok u izjavi, dodavši da je tri dana prije odvođenja privođen u policijsku stanicu Urije.

Darka Mrđu, Zorana Babića i Radenka Marinovića, bivše pripadnike Interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Tužilaštvo BiH tereti da su učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske. Na teret su im stavljena ubistva, prisilni nestanci i nečovječno postupanje 1992. godine.

Na ovom suđenju Odbrane Zorana Božića i Radenka Marinovića uložile su materijane dokaze, a Tužilaštvo BiH uložilo je prigovor relevantnosti na većinu uloženih dokaza.

Tužilac Milanko Kajganić je na ovom suđenju pročitao preciziranu optužnicu.

“Nisu stavljene dodatne činjenice, čak su neke isključene iz optužnice jer izvedeni dokazi upućuju na takvo stanje stvari”, kazao je Kajganić.

Odbrane optuženih će se o preciziranoj optužnici izjasniti pismeno.

Izvođenje završnih riječi Tužilaštva BiH zakazano je za 12. oktobar.

 

Albina Sorguč