Članak

Davidović: Medijski izvještaji kao materijalni dokazi

7. Septembra 2018.14:38
Ulaganjem materijalnih dokaza Državnog tužilaštva nastavljeno je suđenje Milomiru Davidoviću, kojeg optužnica tereti za seksualno zlostavljanje počinjeno u Foči u ljeto 1992. godine.

Tužilaštvo je kao dokaze uvelo u spis 130 odluka, rješenja i naredbi iz ratnog perioda.

Sud BiH je odbio 12 prijedloga za materijalne dokaze, a riječ je o optužnicama i presudama iz drugih, okončanih predmeta Suda BiH i Tribunala u Haagu, u kojima su se osumnjičeni teretili za zločine počinjene u Foči.

Prema optužnici, neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. godine Dragan Zelenović je iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo S-1 i S-4 te ih odveo u stan u zgradi “Lepa Brena”, gdje ih je optuženi Milomir Davidović zvani Liči, zajedno s drugim vojnicima, silovao.

U istom vremenskom periodu, prema drugoj tački optužnice, S-1, S-4 i još jedna ženska osoba bošnjačke nacionalnosti odvedene su u napuštenu kuću u naselju Dobro Polje, gdje su ih optuženi i drugi vojnici seksualno zlostavljali.

Prema Tužilaštvu BiH, Davidović je ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo je kao materijalne dokaze predložilo i 41 članak iz raznih biltena o stanju u Foči od aprila 1992. godine pa do kraja rata, ali i medijske izvještaje i videozapise koje su sačinjavali BBC, novinar Roy Gutman i drugi svjetski mediji i novinari.

O ovim dokazima Sud BiH će odlučiti naknadno, a Davidovićeva Odbrana uložila je prigovor na relevantnost dokaza, obrazloživši da se ti članci ne tiču optuženog i okarakterisavši ih i kao propagandni materijal.

Tužilaštvo, s druge strane, smatra da je riječ o relevantnim dokazima kojima se dokazuje širok i sistematičan napad VRS-a usmjeren protiv bošnjačkog stanovništva na području Foče u ratnom periodu.

Suđenje se nastavlja 21. septembra.

Admir Muslimović