Članak

Presuda za zločine u Rogatici 14. septembra

24. Augusta 2018.14:47
Odbrana Zorana Ilića zatražila je u završnoj riječi oslobađajuću presudu za zločin počinjen u Rogatici 1992. godine, a Državni sud je izricanje presude zakazao za 14.

septembar.

Braniteljica Nada Mandić zatražila je oslobađajuću presudu navodeći da Državno tužilaštvo nije ispunilo svoje obećanje dato na početku ovog suđenja – da će dokazati da je Ilić počinio ono što mu se stavlja na teret.

Mandić je kazala da se radi o “unikatnom predmetu” zasnovanom na iskazu oštećene S-3.

“Oštećenoj je osoba koja ju je silovala rekla da se zove Zoran Ilić i ona na tome zasniva svoj iskaz, dok njena majka S-4 svoj iskaz temelji na kazivanju svoje kćeri. Ovi iskazi bez ijednog materijalnog dokaza koji ih potkrepljuje ne mogu biti dovoljni za donošenje osuđujuće presude”, naglasila je Mandić.

Ilićeva Odbrana je navela da su iskazi zaštićenih svjedokinja S-3 i S-4 kontradiktorni.

“Medicinska dokumentacija nedostaje, a S-3 navodi da se liječi od 1996. godine. Dalje, S-3 u tri kazivanja različito govori o Iliću, od toga da ga ne poznaje i da nikada nije ulazila u kafić koji je navodno bio u njegovom vlasništvu, pa da ga poznaje od prije rata, pa do toga da ga je jednom vidjela u bašti kafića i da joj je ostao upečatljiv. Optuženi nije ličnost s naslovnih strana niti je i po čemu karakterističan da bi se zapamtio po samo jednom viđenju u bašti kafića”, kazala je Mandić.

Odbrana je zaključila da nije izveden nijedan vjerodostojan dokaz kojim bi se potvrdio iskaz oštećene, kao i da je savjest optuženog čista, a da je zločin posljednja stvar koju bi on želio opravdati.

Iliću se sudi zajedno s Milisavom Ikonićem za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti koje su u junu i julu 1992. iz Srednjoškolskog centra i Crkvenog doma odvođene u stanove u Rogatici.

Prema optužnici, Ikonić je bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), a Ilić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Izricanje prvostepene presude zakazano je za 14. septembar.

Ajla Gežo