Članak

Šest godina na čekanju prigovori za obustavu istrage o Dobrovoljačkoj

24. Jula 2018.10:46
Državno tužilaštvo već šest godina nije donijelo odluku po prigovorima na obustavu istrage protiv 14 osumnjičenih za zločin počinjen u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, prekršivši i nalog Ustavnog suda da to uradi.

This post is also available in: English

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) potvrdilo je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da iz Tužilaštva BiH nikada nisu dobili odluku po prigovorima na obustavu istrage za Dobrovoljačku iz 2012. godine.

Pritužbu za obustavljanje istrage su podnijele porodice poginulih boraca uz stručnu pomoć MUP-a RS-a. Nakon što nije odlučeno o prigovorima, oštećeni su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je 17. januara ove godine naredio Tužilaštvu BiH da u naredna tri mjeseca odluči po prigovorima za obustavljanje istrage.

“U odluci Ustavnog suda BiH nalaže se Tužilaštvu BiH da bez daljnjih odgađanja preduzme mjere s ciljem odlučivanja po pritužbama apelanata protiv naredbe o obustavljanju istrage, s obzirom da nadležno tužilaštvo u predmetu koji se tiče istrage smrti bliskih srodnika apelantica, ni nakon šest godina nije odlučilo o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage”, pojasnili su u MUP-u RS-a.

U Državnom tužilaštvu nisu odgovorili na upit zašto nije odlučeno po prigovorima.

Predmet “Dobrovoljačka” se tiče dešavanja u centru Sarajeva 3. maja 1992. godine prilikom povlačenja kolone Jugoslovenske narodne armije (JNA) prema kasarni u Lukavici. U sredini kolone, u prvom oklopnom transporteru, bio je Alija Izetbegović, tadašnji predsjednik Predsjedništva Republike BiH, koga su dan ranije pripadnici JNA oteli na Aerodromu u Sarajevu. Prethodno je, prema dostupnim informacijama, postignut dogovor da će Izetbegović biti oslobođen ako kolona bezbjedno prođe kroz grad.

U popodnevnim satima, kolona je presječena i jedan broj vojnika je ubijen. Tačan broj žrtava je predmet neslaganja vlasti u BiH i Srbiji.

U Tužilaštvu BiH provodila se istraga protiv 14 tadašnjih vojnih i političkih dužnosnika Republike BiH a u vezi s dešavanjima u Dobrovoljačkoj. Istraga je obustavljena 17. januara 2012., a međunarodni tužilac Jude Romano je obavijestio MUP RS-a da samo oštećena strana može da podnese pritužbu.

Jovan Divjak, koji je u martu 2011. bio uhapšen u Austriji zbog istrage u Srbiji o dešavanjima u Dobrovoljačkoj, pa je ustupljen na daljnje procesuiranje pravosuđu BiH, kazao je da ne zna šta se trenutno dešava, ali da se drži odluke o obustavi istrage iz 2012. godine.

“Istraga se obustavlja za krivično djelo povrede zakona ili običaja rata za napad na konvoj JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. zbog toga što je utvrđeno da Vaše radnje ne predstavljaju krivično djelo”, naveo je Divjak i dodao da “očito ne postoji tendencija da se riješi slučaj”.

Osim Divjaka, a zbog potjernice Republike Srbije u vezi sa dešavanjima u Dobrovoljačkoj, uhapšen je bio i Ejup Ganić, u martu 2010. godine. Odlukom suda u Londonu, Ganić, ratni član Predsjedništva Republike BiH, izručen je bosanskohercegovačkom pravosuđu na daljnje procesuiranje.

Prije dvije godine BIRN BiH je pisao o tome da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ustupilo Tužilaštvu BiH dio istrage za Dobrovoljačku. U Tužilaštvu BiH ni tada nisu htjeli reći šta se dešava sa istragom.

“Samo se porodice stradalih drže u neizvjesnosti”, dodao je Divjak.

Za razliku od Dobrovoljačke, predmet “Tuzlanska kolona” je u Tužilaštvu BiH obustavljen nakon donošenja odluke po prigovorima Centra javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina.

“Glavni tužilac je donio rješenje kojim se odbacuje kao nedopuštena pritužba podnosiocima prijave tadašnjeg Centra javne bezbjednosti Bijeljina, bez pouke o pravnim lijekovima”, potvrđeno je u MUP-u RS-a.

Istraga za predmet “Tuzlanska kolona” ticala se događaja koji su se desili 15. maja 1992. godine, kada je došlo do sukoba i stradanja vojnika JNA koji su se iz kasarne “Husinska buna” povlačili prema Bijeljini.

Erna Mačkić


This post is also available in: English