Članak

Davidović: “Nikada zaboraviti neću”

Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je u ljeto 1992. godine bila zatvorena u Srednjoškolskom centru u Foči odakle je izvođena i silovana.

Svjedokinja S-8, koja je iskaz pred Sudom BiH dala iza paravana, kazala je da je 3. jula 1992. njeno selo kod Foče napadnuto. U napadu, prema riječima svjedokinje, ubijene su četiri osobe dok su ostali zarobljeni.

Navela je da su sprovedeni do obližnje livade, gdje su muškarace odvojili, a žene i djecu su sproveli prema selu. Kada su prošli, svjedokinja je rekla da se začula pucnjava iz pravca gdje su muškarci ostali.

Kada su došli do baraka, S-8 je posvjedočila da su žene vođene na ispitivanje, a kada bi se vratile govorile bi da su silovane. Najmlađa osoba koja je silovana je S-4, koja je najduže zadržana u barakama, rekla je svjedokinja.

Prema njenim riječima, autobusom su odvedene u učionice Srednjoškolskog centra u Foči. Tokom dvije sedmice boravka, ispričala je da su vojnici izvodili žene i silovali. Opisala je da bi vojnici dolazili na ulaz učionice i prstom pokazivali koja će izaći. Prema njenom sjećanju, “Zelja” je najčešće izvodio kao i “Tuta”, dok imena drugih osoba ne zna.

“I mene su izvodili, treći ili četvrti dan su me odveli. ‘Zelja’ nas je izvodio. Nas pet je odvedeno – S-1, S-4, S-6, ne znam još ko. Odveo nas je u drugu učionicu. Tako smo stajale i jedan je rekao da mene vrate i još jednu osobu, a ostale su ostale… Poslije su pričale da su silovane, svaka da odabere kojeg će, da se same skinu, ugasili su svjetlo”, navela je ona.

Nakon toga, izjavila je da je vojnik “Tute” izvodio u zgradu “Lepa Brena”, a vojnik Slavo Ivanović u učionicu. Prema njenom kazivanju, osobe S-1 i S-4 su često odvođene u neke kuće, a S-1 joj je pričala da je vođena i u zgradu “Lepa Brena”.

“Prije silovanja nisam imala intimne odnose s muškarcima… Posljedice ovoga imam, ovo nikad zaboraviti neću… Noći, strah, san…”, rekla je S-8.

Ona je također kazala da je poslije prebačena u sportsku dvoranu “Partizan”, odakle su isto žene izvođene.

Prema optužnici, neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. iz Srednjoškolskog centra u Foči vojnik Dragan Zelenović je izveo S-1 i S-4, i odveo ih u stan u zgradi “Lepa Brena”, gdje ih je optuženi Milomir Davidović zvani “Liči”, zajedno s ostalim vojnicima, silovao.

U istom vremenskom periodu, prema drugoj tački optužnice, S-1, S-4 i još jedna ženska osoba bošnjačke nacionalnosti su odvedene u napuštenu kuću u naselju Dobro Polje, gdje su ih optuženi i ostali vojnici seksualno zlostavljali. Prema Tužilaštvu BiH, Davidović je ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Upitana za ime optuženog, svjedokinja je rekla da nikada nije čula, ali da joj je nadimak “Liči” poznat i misli da ga je osoba S-1 spominjala.

Suđenje se nastavlja 9. augusta.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija