Članak

Ališpago: Transport do bolnice ranjenog pripadnika “Zukine jedinice”

10. Jula 2018.17:03
Na suđenju Zulfikaru Ališpagi zvanom Zuka za zločin počinjen u Trusini kod Konjica, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je vozio “džip” u kojem je, nakon ranjavanja, podlegao vojnik Samko, pripadnik “Zukine jedinice”.

Safet Haketa je izjavio da je u proljeće 1993. godine bio vozač u 45. brdskoj brigadi Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te da mu je u Parsovićima kod Konjica prišao doktor i pitao ga da li zna put do bolnice “Suhodol” jer je Nusret Hanić ranjen.

“Kad smo ga smjestili u Ladu, ide Sejo sa ‘džipom’ i vozi ranjenike. Stalo je vozilo i pitao sam šta je… Sejo je rekao: ‘Umire mi čovjek, smiješ li ti da voziš ovaj ‘džip’?’ Ja pređem u ‘džip’, a on u Ladu Nivu. Neki nepoznat vojnik, obješena infuzija… Bio je Mujala, radio kao bolničar, i bio je taj nepoznati vojnik uz ovog ranjenog i tu je bio još jedan vojnik koji je bio iz 45. brigade”, prisjetio se svjedok i dodao da je jedan od vojnika ranjeniku govorio: “Izdrži, Samko.”

Haketa je ispričao da je vojnik kojeg su zvali Samko preminuo u putu, i da mu je kazano da je pripadao “Zukinoj jedinici”.

“Stigli smo u ‘Suhodol’, u ratnu bolnicu. Odmah su došli bolničari i iznijeli ga iz auta. Priđe meni neki nepoznat vojnik, plav, širok, i pita me: ‘Samko, je l’ živ?’”, prisjetio se svjedok.

Prema iskazu svjedoka, on se pola sata kasnije vratio u Parsoviće, gdje mu je ljekar rekao da ne govori vojnicima da je Samko podlegao. Dodao je da je vidio vojnike za koje se govorilo da pripadaju “Zukinoj jedinici” i da se pričalo da su poginuli civili.

Zulfikar Ališpago zvani Zuka, bivši komandant odreda “Zulfikar” ABiH, bio je optužen za zločine počinjene u Trusini, zajedno s još petoricom pripadnika ABiH – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hadžićem i Nihadom Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti postupak je u martu 2014. razdvojen.

Bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, Memić, Hadžić i Bojadžić su pravosnažno osuđeni na 37 godina zatvora zbog ubistava civila i zarobljenih vojnika u Trusini. Salčin, također nekadašnji pripadnik tog odreda, te Hakalović, bivši pripadnik odreda “Neretvica”, oslobođeni su optužbi.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok je potvrdio da su sukobi između ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području sela kod Konjica počeli prije dešavanja u Trusini.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. august.

Albina Sorguč