Članak

Gotovo tri miliona za službene limuzine u 2018. godini

3. Jula 2018.15:08
Vlasti i javne kompanije u Bosni i Hercegovini su u prvih šest mjeseci ove godine potrošile gotovo devet miliona maraka za kupovinu vozila, pokazuju podaci prve Baze službenih automobila Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Vlasti i javne kompanije u Bosni i Hercegovini su u prvih šest mjeseci ove godine potrošile gotovo devet miliona maraka za kupovinu vozila, pokazuju podaci prve Baze službenih automobila Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Od januara do jula ove godine raspisana su 292 tendera za kupovinu službenih automobila, na šta je potrošeno gotovo devet miliona, od čega se oko tri miliona odnosi na putničke automobile, odnosno limuzine, pokazuje analiza BIRN-a BiH. U ostalim tenderima nabavljana su policijska vozila, vozila za vatrogasce, hitnu pomoć i druga vozila.

Na 70 posto svih završenih tendera prijavila se samo po jedna firma.

Institucije i javne kompanije su u prvih šest mjeseci 2018. godine raspisale tendere za kupovinu 563 vozila, od kojih je gotovo pola – odnosno ukupno 245 – putničkih limuzina i SUV vozila.

Svi raspisani tenderi za vozila 2018. godine vrijede više od 27 miliona maraka, dok je vrijednost tendera za putnička vozila veća od 6,5 miliona KM. Za sada su okončana 104 tendera, putem kojih je kupljeno ukupno 213 vozila – od čega 128 novih i 38 polovnih, dok za ostale taj podatak nije preciziran.

Za nabavke putničkih i SUV vozila do sada je potrošeno oko 3,7 miliona konvertibilnih maraka (KM), od čega je za 90 putničkih potrošeno 2,7 miliona maraka.

Domaće institucije i javne kompanije najčešće kupuju automobile s dizel-motorima. Čak 80 posto svih traženih automobila ima ovaj motor. Tokom prvih šest mjeseci 2018. godine objavljen je tek po jedan tender za kupovinu električnog, odnosno hibridnog vozila.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru kupio je u prvih šest mjeseci najskuplje putničko vozilo u tenderu vrijednom 100.000 KM. BIRN BiH je ranije pisao o nabavci vozila za Medicinski fakultet u Mostaru.

Dekan Milenko Bevanda pokrenuo je nabavku polovnog službenog automobila u 2017. godini. On tada nije želio govoriti za BIRN BiH, ali je nakon molbe za razgovor poništio tender na koji je već bila pristigla ponuda. U proljeće 2018. godine Medicinski fakultet je ponovio tender. Ovog puta kupljeno je novo vozilo – za 84.600 KM bez PDV-a – od kompanije “MRM” iz Ljubuškog.

Sveučilište u Mostaru je u isto vrijeme nabavilo još jedan automobil – SUV vozilo za 69.000 KM bez PDV-a – od kompanije “DM automobili” iz Mostara. Među drugim najskupljim nabavkama putničkih automobila je vozilo za “Elektroprivredu Republike Srpske” vrijednosti oko 60.000 KM. Sličnu cijenu su platili “Rudnik i termoelektrana Ugljevik” i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

BIRN BiH je krajem prošle godine objavio analizu o kupovini službenih automobila, kojom je utvrđeno da su vozila političara i funkcionera 2017. godine koštala najmanje deset miliona maraka. U više od 90 posto nabavki prošle godine, na tender se javila po jedna kompanija.

Kompanija “Porsche BH” iz Sarajeva je od početka 2018. godine pobijedila na najviše tendera. Na deset tendera koji su dodijeljeni ovoj kompaniji, ukupna vrijednost nabavki bila je veća od 570.000 KM. Grad Sarajevo dodijelio je ovoj kompaniji tender za kupovinu dva automobila za 125.000 KM. Druge vrijedne nabavke dodijelila je Opština Laktaši i Zavod za zapošljavanje RS-a.

Najvrijednije tendere dobila je kompanija “MRM” iz Ljubuškog. Osam dodijeljenih tendera vrijedi 753.000 KM. Ministarstvo unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačke županije dodijelilo je “MRM-u” tender za kupovinu šest vozila vrijedan više od 180.000 KM.

Više od 170 tendera još uvijek nije završeno ili za njih nisu uneseni rezultati procedure nabavke.


Baza službenih automobila pokazuje da institucije i javne kompanije u BiH u pravilu objavljuju tendersku dokumentaciju na Portalu javnih nabavki. U samo dvije nabavke od početka godine tenderska dokumentacija nije objavljena, i to u ponovljenim postupcima “Komunalca” iz Bijeljine i “Vodovoda i komunalija” iz Zvornika.

Od 292 raspisana tendera u prvih šest mjeseci ove godine, novinari BIRN-a BiH su izdvojili 26 u kojima se kroz tražene specifikacije može ograničiti konkurencija i sugerisati na određenog proizvođača, ili se na drugi način odstupa od pozitivne prakse nabavki vozila.

U šest raspisanih nabavki procijenjena vrijednost tendera je niža od konačne vrijednosti. Takav je slučaj s nabavkom šest polovnih putničkih vozila za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, gdje je konačna vrijednost za 20.000 KM veća od procijenjene vrijednosti.

U ostalim slučajevima, tenderske specifikacije upućuju ili nekada precizno navode detalje određenog modela ili proizvođača, što onemogućava konkurenciju. Tako je Opština Velika Kladuša u aprilu raspisala tender u kojem su prepisane specifikacije proizvođača vozila Škoda.

Nakon pisanja BIRN-a BiH, u toku prošle godine u više slučajeva institucije su mijenjale tendersku dokumentaciju ili poništavale nabavke u kojima se iz traženih specifikacija moglo utvrditi koje vozilo će biti kupljeno.

Baza službenih automobila pokazuje da prosječna cijena vozila koja su već u vlasništvu institucija iznosi oko 50.000 KM. Predsjedništvo BiH i Predsjednik Republike Srpske imaju ukupno 54 vozila, u vrijednosti većoj od 3,5 miliona maraka.

Pregled ukupnih izdvajanja institucija i javnih kompanija za troškove u vezi s automobilima pokazuje da se najviše troši na gorivo, zatim na iznajmljivanje, održavanje, servis, osiguranje, registraciju i tehničke preglede, a najmanje na pranje vozila i gume.

Semir Mujkić