Članak

Dević: Priče o privođenju đaka

3. Jula 2018.16:57
Na suđenju Bošku Deviću za zločin počinjen na području Ključa, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je čuo priču kako je njegov bivši radni kolega Dević privodio đake iz škole u kojoj su nekada radili.

Zijad Adžemović je ispričao da je prije rata radio u Osnovnoj školi u Humićima skupa sa optuženim Devićem, kojeg je na ročištu prepoznao i u sudnici.

“Mogu reći ono što sam čuo od izbjeglica – da je bio na punktu Velagići, da su ulazili u neke kuće i da je nosio servise. Privodio je neke naše đake”, kazao je svjedok, pojasnivši da se ne može sjediti od koga konkretno je to čuo.

Odbrani je rekao i da misli da Dević nije nikoga povrijedio na nacionalnoj osnovi, kao i da nije napravio neki eksces na području Ključa do 1992. godine.

Dević je optužen da je kao pripadnik 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još tri pripadnika iste brigade, 11. augusta 1992. učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva te ubistvima četiri Bošnjaka čija su tijela izmasakrirana.

Svjedok Enes Hotić je kazao da je u augustu 1992. godine u selu Kamičak saznao da su ubijeni Mesud, Munib i Rifet Dizdarević, kao i Husein Bajraktarević. On je istakao da je otišao na lokaciju Mejdan, gdje se čekalo da se ide na dženazu ovim osobama, te da je vidio da je kod jednog od stradalih “visilo oko”.

Hotić se prisjetio kako je 1992. godine u Kamičku deset puta vidio Mlađu Kovačevića zvanog Rambo. Na pitanje Odbrane da li je Devića vidio u svom selu, svjedok je odgovorio: “Ne sjećam se tog čovjeka.”

S Devićem je bio optužen i Mlađen Kovačević, no postupak je razdvojen u odnosu na njega zbog zdravstvenog stanja.

Na ovom ročištu pročitani su i iskazi preminulih svjedoka Arifa i Nure Dizdarević.

Arif Dizdarević je izjavio da je u augustu 1992. godine vidio kada su srpski vojnici odveli Muniba, Rifeta i Mesuda Dizdarevića, a kasnije je “čuo da su pokupili Rifeta i Huseina Bajraktarevića”.

“Ne znam ko je tu noć ubio njih četvoricu”, rekao je svjedok u izjavi iz 1999. godine.

Narednog dana vidio je njihova tijela, kazao je, istaknuvši da je njegov brat Munib bio zaklan, a Mesud izmasakriran. On je dodao i da ne poznaje Devića, a da je Mlađen Kovačević “upadao u selo i pljačkao”.

Nura Dizdarević je 2016. godine ispričala da je njen suprug Rifet u ljeto odveden iz kuće te da se čula pucnjava, a da je narednog dana saznala da je ubijen.

Suđenje će se nastaviti 10. jula.

Lamija Grebo