Članak

Arifović i ostali: Smajlovićeva Odbrana traži oslobađajuću presudu

13. Juna 2018.14:57
Iznoseći završnu riječ na suđenju za zločine u Srebrenici i Bratuncu, Odbrana Suada Smajlovića zatražila je donošenje oslobađajuće presude zbog “manjkavosti optužnice” i dokaza Tužilaštva BiH.

“Podsjećajući na primjenjive standarde dokazivanja, jedini prijedlog ove Odbrane je da se Suad Smajlović oslobodi svih optužbi koje mu se stavljaju na teret”, rekla je Smajlovićeva braniteljica Mirna Delalić.

Delalić je u završnoj riječi ukazala da je optužnica ostala “nejasna i nedorečena” u odnosu na to ko su oštećeni, pa nije moguće van razumne sumnje zaključiti da se radi o osobama srpske nacionalnosti.

Dodala je da lica koja se spominju u prvoj tački optužnice – Branko i Petko Simić, Miladin Tubić, Ivan Cvjetanović, Nedeljko Gligić, Marko Jeremić, Ljubiša Gligorić i Dragomir Vujadinović – nisu civili već pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

“Tako je svjedokinja Milojka Simić u ranijim iskazima govorila da su njen suprug i djever Branko i Petko Simić imali vojni raspored i da su otišli na Zalazje, te je pred ovim vijećem potvrdila da je njen muž bio vojnik”, rekla je Delalić.

Suad Smajlović je optužen zajedno s Izetom Arifovićem i Amirom Salihovićem, bivšim pripadnicima oružanih snaga Srebrenice u sastavu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za ubistva civila srpske nacionalnosti na području općina Srebrenica i Bratunac u junu i julu 1992. godine.

Govoreći o drugoj tački optužnice, prema kojoj je Smajlović optužen da se popeo na karoseriju kamiona i pucao u mrtva tijela sedam civila muškaraca srpske nacionalnosti, Delalić je navela da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ko su žrtve.

“Da li se oni N.N. muškarci iz tačke tri optužnice u to ubrajaju? Zapravo izuzev uopćenih navoda, bez konkretizacije, Tužilaštvo nije preciziralo radnje optuženih, a koje bi predstavljale elemente krivičnog djela”, kazala je Delalić.

Odbrana je ukazala i na kontradiktornosti u iskazu zaštićenog svjedoka O2.

“Ovaj svjedok je prekršajno i krivično kažnjavan, pa čak i za davanje lažnog iskaza. Njegov iskaz ne potvrđuje nijedan drugi dokaz, niti iskazi ostalih svjedoka Tužilaštva. Upravo suprotno, oni pobijaju iskaz svjedoka O2”, dodala je braniteljica.

Delalić je podsjetila i na iskaze nekoliko svjedoka koji govore da dana 12. jula 1992. Smajlović nije bio u Srebrenici.

Odbrane će nastaviti s izlaganjem završnih riječi 4. jula.

 

Elameri Škrgić Mikulić