Članak

Halilović i Veseli: Optužena boravila u Hrvatskoj

6. Juna 2018.13:28
Svjedok Odbrane Elfete Veseli je rekao da je optužena s porodicom kao izbjeglica boravila u njegovoj kući u Hrvatskoj tokom 1992. godine.

Anton Milković je kazao da je optuženoj Veseli i njenoj porodici u aprilu 1992. godine iznajmio kuću u selu Lič u Hrvatskoj.

“Tad je bio pokop Ševčetu u Liču”, rekao je Milković, pojasnivši da se radi o bratu optužene i da je Veseli prisustvovala sahrani.

Milković je naveo da je imao saznanja kako je Veseli nakon mjesec ili dva od sahrane otišla u BiH po svog oca, te da se vratila u jesen i tu ostala do kraja 1992. godine.

Svjedok je pojasnio da nije često dolazio u tu kuću, budući da je živio u obližnjem selu Fužine, ali da je policija bila upoznata da je porodica optužene boravila u Liču. Dodao je da nikada nije Veseli viđao u uniformi.

Zajedno s Veseli, za zločin počinjen u Zvorniku sudi se i Sakibu Haliloviću. Kako stoji u optužnici, Halilović je bio komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, i u zaseoku Bajrići je u ljeto 1992. posmatrao svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema optužnici, zaklala Veseli.

Suđenje će se nastaviti 13. juna.

Lamija Grebo