Članak

Josipović i ostali: Haag nije dostavio informacije o Erdemoviću

5. Juna 2018.13:03
Državno tužilaštvo je na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici uložilo transkript haškog svjedočenja bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) Dražena Erdemovića.

Tužilac Ibro Bulić je u spis uložio transkript Erdemovićevog svjedočenja, kao i iskaz svjedoka M-14, te dodao da je pokušao stupiti u kontakt s ovim osobama, kako bi zatražio da pristupe pred Sud BiH, ali da u tome nije uspio.

Pojasnio je tužilac da je krajem maja ove godine zaprimio e-mail u kojem stoji da je M-14 obavijestio nadležne da neće svjedočiti, da je svoju obavezu ispunio ranije, ali i da je prije toga dobijao prijetnje, a ne želi da mu se to ponovi.

“Za Erdemovića je Tužilaštvo 17. maja 2018. zaprimilo e-mail u kojem stoji: ‘Sa žalošću vas obavještavamo da nismo u poziciji dostaviti tražene informacije’”, rekao je tužilac i pojasnio da transkripti sadrže određenu dokumentaciju.

Neke od Odbrana su ove iskaze ocjenile nerelevantnim, dok je Odbrana Dragomira Vasića kazala da bi svjedoka M-14 pitala da li je mogao vidjeti ko je bio u autobusima koji su se s transporterom i bagerom kretali prema Cerskoj, a koje je, prema izjavi, svjedok vidio, kao i da li mu je poznato da je na tom mjestu nađena primarna masovna grobnica.

Vasićev advokat Aleksandar Lazarević je rekao da bi Erdemovića pitao da li je 11. jula 1995. kada je sa svojom jedinicom – što proizilazi iz iskaza – bio u Srebrenici, vidio bilo kakvu jedinicu civilne policije, kao i da li je civilne policajce vidio kasnije, po dolasku u Zvornik, u blizini komande Drinske brigade.

“Ovom svjedoku bi Odbrana postavila pitanje da li je vidio da je iko od civilne policije bio prisutan u dovođenju ili strijeljanju u Branjevu”, kazao je branilac.

Erdemović je u Haškom tribunalu osuđen na pet godina zatvora nakon što je priznao krivicu za strijeljanje Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Osim Vasića, za genocid u Srebrenici se sudi Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, a na teret im je stavljeno prisilno premještanje, transport, zarobljavanje, a nekima od njih i pogubljenja muškaraca i dječaka.

Josipović je, prema optužnici, bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Nastavak suđenja je 12. juna.

Haris Rovčanin