Članak

Muminović i ostali: Branilac, a ne zločinac

22. Maja 2018.13:14
Na suđenju za zločin počinjen u Sarajevu, Odbrana Elvira Muminovića je zatražila oslobađajuću presudu za njihovog branjenika.

Advokat Senad Bilić kazao je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo van razumne sumnje da je Muminović počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

“Tužilaštvo je u ovom predmetu jedino dokazalo djelomično postojanje oružanog sukoba”, rekao je Bilić.

Tužilaštvo BiH tereti Elvira Muminovića, Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića, bivše pripadnike Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), da su u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Prema optužnici, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Odbrana je istakla da je optužnica potvrđena isključivo na osnovu izjave svjedokinje “A” iz 2016. godine, te je, analizirajući njene izjave, ukazala na kontradiktornosti i nelogičnosti.

Bilić je naveo da svjedokinja u izjavama iz maja 1993. ne spominje pištolj, a da je tek u izjavi 2016. godine rekla da je udarana pištoljem.

Advokat je ukazao i na činjenicu da se u ratu već jednom vodila istraga protiv optuženih za ovaj događaj, te da je istražni sudija donio rješenje da se obustavlja postupak nakon što je Tužilaštvo odustalo od gonjenja zbog nedostatka dokaza.

“Odbrana smatra da se ovaj postupak nije mogao voditi. Nejasno je na osnovu kojih novih dokaza se vodila istraga”, kazao je Bilić.

Optuženi Muminović je ustvrdio da je sudski postupak protiv njega “fabrikovan od strane Tužilaštva BiH”.

“Nisam nikada nikoga uvrijedio na nacionalnoj osnovi, a kamoli pomisilo da počinim jedan takav zločin. Nisam zločinac, nego ponosni branilac Sarajeva”, rekao je Muminović.

Izlaganje završnih riječi Odbrana Kešmera i Menzilovića zakazano je za 5. juni.

Lamija Grebo