Članak

Ališpago: Svjedokinja čula kada joj je ubijen muž

22. Maja 2018.17:14
Na suđenju za zločine u Trusini, svjedokinja Državnog tužilaštva ispričala je kako je čula za ubistvo svog muža te još nekoliko hrvatskih vojnika.

Ankica Blažević ispričala je da je Ivan Drljo došao do njene kuće i rekao njenom suprugu Željki da se mora predati muslimanima.

“On se spremio i otišao s Ivanom. Na vrata nam je došla muslimanska vojska, istjerali su nas iz kuće, a mene, dvogodišnjeg sina, kao i ostale žene iz sela, odveli su prema selu Gaj. Muž i još nekoliko vojnika bili su postrojeni ispred jedne kuće. Mi smo prošli iza kuće, kada se začulo nekoliko rafala, a oni su svi ubijeni. Kasnije, kada smo se vraćali, gazili smo preko mrtvih tijela. Ja sam samo čuvala sina da to sve ne gleda”, kazala je Blažević.

Svjedokinja je ispričala kako su muslimanske snage natjerale dvije žene, među kojima je bila i njena sestra, da s ubijenih vojnika pokupe oružje.

“Mi smo poslije toga vraćeni u kuću Bosiljke Kreso, a dan kasnije smo razmijenjeni preko Buturović Polja”, kazala je ona.

Bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namjene Armije BiH Zulfikar Ališpago optužen je za zločine počinjene u selu Trusina. Njemu se prvobitno sudilo zajedno s još petoricom pripadnika ABiH – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti, postupak je razdvojen u martu 2014.

U međuvremenu, Memić, Hodžić i Bojadžić su pravosnažno osuđeni na 37 godina zatvora zbog ubistava hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u Trusini, a Salčin i Hakalović su oslobođeni.

Ališpago je optužen što “nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci zločina budu kažnjeni”.

Optuženi je od Sudskog vijeća zatražio da se s dužnosti razriješi njegov advokat Ragib Hadžić uz obrazloženje da nije odgodio pretres, dodavši još nekoliko zamjerki.

Predsjednica Sudskog Vijeća Željka Marenić postupila je po zahtjevu optuženog, uz pojašnjenje da do odlaganja neće doći.

“Ovo je već deseti ili jedanaesti advokat kojeg mijenjate i nemoguće je da nijedan od njih nije dobro radio. Kada je u pitanju odgoda pretresa u ovom predmetu, to neće nijedan advokat uspjeti”, kazala je Marenić, odobrivši za novog advokata Mirnu Delalić.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. juni.

 

Admir Muslimović