Članak

Taranjac: Ubijene muslimane bagerom zakopao

21. Maja 2018.14:42
Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za zločine u Miskoj Glavi kod Prijedora da je bagerom zatrpao ubijene civile muslimane, koje je prethodno vidio zarobljene u Ljubiji.

Gavril Janjoš, bivši pripadnik Šestog bataljona ljubovijske brigade i nekadašnji uposlenik rudnika “Ljubija”, ispričao je da je naredbu za kopanje izdao Taranjac, ali da ne zna je li to bio Slobodan ili njegov brat Đoko.

“Bato Radulović i Gojko Knežević bili su sa mnom u bageru kada smo išli prema mjestu ‘Redak’ i ‘Kipe’. Kazali su mi da je Taranjac naredio da zagrnemo ubijena tijela. Ja sam to i učinio. Sve su bili civili”, rekao je Janjoš, koji je dajući lične podatke dodao da sa Taranjcem nije u dobrim odnosima.

Janjoš nije dao razloge za loš odnos s Taranjcem, ali je kazao da mu optuženi “ne leži”.

Na upit Odbrane optuženog Slobodana Taranjca da li je svjedok prije suđenja boravio u Tužilaštvu BiH, svjedok je odgovorio potvrdno. Odbrana je pitala svjedoka, da li to znači da je bio na “osvježenju” pamćenja, što je također potvrdio.

Za naređivanje ubistava na lokalitetu rudnika “Ljubija” kod Prijedora optuženi su Slobodan Taranjac, Milodrag Glušac, Ranko Babić i Ranko Došenović. Na teret Babiću, Došenoviću i Marinku Praštalu se stavlja sprovođenje civila na fudbalski stadion “Ljubija” gdje su zlostavljani i mučeni, a neki ubijeni.

Tužilaštvo BiH tereti Taranjca, Glušca, Babića, Došenovića i Radeta Zekanovića da su naredili ili prešutno bili saglasni jer su uhapšeni civili, njih oko 110, bili zatvoreni u nehumanim uslovima u Domu “Miska Glava” gdje su mučeni, udarani i podvrgnuti torturama.

S njima su optuženi i Zdravko Panić, Trivo i Milan Vukić kojima se na teret stavlja da su 27. jula iz Doma “Miska Glava” izveli 11 osoba i ubili ih na Hozića kamenu, te njihova tijela zakopali. Taranjac, Glušac, Babić i Došenović su optuženi da su prikrili taj zločin.

Taranjac je optužen kao predsjednik Kriznog štaba Ljubija i čelnik civilne vlasti, Glušac u svojstvu zamjenika komandanta Šestog ljubijskog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Babić kao operativac, Došenović kao pomoćnik komandanta za bezbjednost, a ostali kao pripadnici “Miskoglavske čete” te vojne i civilne policije.

Bivši rezervni policajac iz Ljubije Ljubomir Gajić rekao je da ne zna ništa o postojanju Kriznog štaba 1992. godine u ovom mjestu, a što ga je pitao tužitelj Izet Odobašić.

Zbog razlike u iskazu datom Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), tužitelj Odobašić podsjetio je svjedoka Gajića da je 2015. izjavio da je “Kriznim štabom rukovodio Slobodan Taranjac”.

“Ne sjećam se da sam tako rekao, odnosno, nisam to izjavio, niti se sjećam da sam pitan u vezi s Taranjcem. Nije mi ni pročitan moj iskaz”, kazao je Gajić, iako ga je tužitelj Odobašić upozorio da je na zapisniku potvrdio kako mu je iskaz pročitan.

Gajić je govorio i o zarobljenim muslimanima u Ljubiji, za koje je, kako kaže, čuo da su pobijeni na “Kipama”.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juni.

 

Admir Muslimović