Članak

Nanić i ostali: Dobri uslovi za zatvorenike u Bužimu

Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je zatvorenicima u hotelu “Radoč” u Bužimu bilo bolje nego vojnim policajcima i da su im uslovi bili dobri.

Osman Kudelić ispričao je da je od 1993. do 1995. godine bio pripadnik Vojne policije 505. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), čija je komanda bila smještena u hotelu “Radoč” u Bužimu.

Osim komande i Vojne policije, u prizemelju hotela, kako je rekao, bili su zatvoreni pripadnici Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB), ali i 505. brigade koji nisu htjeli da idu na liniju.

“Viđao sam ih u prostoriji gdje smo jeli. Jeli smo svi istu hranu. Njima je bilo bolje nego nama. Nisu bili izloženi da poginu. Ne sjećam se je li bilo incidenata vezano za njih. Spavali su na krevetima. Bilo im je fino u odnosu kakvi su bili drugi logori. Ja ih lično nisam obezbjeđivao”, ispričao je svjedok.

Kudelić je dodao da je “možda čuo” da je neki stariji čovjek umro prirodnom smrću u tom zatvoru, a da je za pojam “bužimski dreš” čuo poslije rata, kada mu je pojašnjeno da su tako navodno ljudi tučeni.

Kazao je da je pomoćnik komandanta za bezbjednost bio Zijad Nanić, dok je Esad Kudelić bio komandir voda, a Mehmed Alešević referent u Vojnoj policiji. Također je rekao da je čuo za vojnog policajca Bapića, koji je bio bez oka, te da su Vahid Bajraktarević, Senad Salkić, Hasan Mustafić te Samir i Husein Isaković bili vojni policajci.

Također je izjavio da su vojni policajci često išli na linije i u borbe, te da je Kudelić ranjen na liniji, kao i da je tada bio prisutan i Bajraktarević, za kojeg je svjedok kazao da je bio častan borac i vojnik bez prekršaja. Rekao je da je odnos Aleševića prema zatvorenicima bio korektan i da mu nije poznato da li je Nanić vršio kontrolu rada Vojne policije.

“Salkića nisam vidio nikad agresivnog i da se nedolično ponaša, nisam ni čuo”, kazao je on.

On je svjedočio na suđenju Naniću, Kudeliću, Bajraktareviću, Salkiću, Mustafiću, Bapiću te Samiru i Huseinu Isakoviću, koji su optuženi da su u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

S njima je optužen i Muhamed Alešević, ali je postupak u odnosu na njega razdvojen, s tim da, kada budu ispitivani zajednički svjedoci, bit će prisutni Alešević i njegova Odbrana.

Svjedok Zijad Pajalić je također ispričao da je za vrijeme rata bio pripadnik Vojne policije u hotelu “Radoč” u Bužimu. Kako je rekao, niko nije bio zadužen za zatvorenike.

Pajalić je kazao da se ne može sjetiti je li ih on ili neki drugi vojni policajac čuvao, te dodao da je o “bužimskom drešu” pročitao u novinama poslije rata i da ne zna kako je taj pojam nastao. Za Aleševića je rekao da je obavljao poslove “ćate”, dok su Bajraktarević, Salkić, Samir i Husen Isaković te Mustafić bili vojni policajci.

“Alešević je, koliko znam, bio korektan prema pritvorenicima, ne samo on već i ostali ovi momci. Nisam čuo da ih je neko fizički maltretirao. Ne znam ko ih je čuvao, viđao sam ih u sali za ručanje. Kudelić se odnosio korektno prema njima”, rekao je on.

Suđenje se nastavlja 4. juna.

Emina Dizdarević Tahmiščija