Članak

Puljić oslobođen krivice za zločin u Mostaru

Sud BiH oslobodio je Mileta Puljića, nekadašnjeg zapovjednika Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužbe da je 1993. i 1994.

This post is also available in: English

godine počinio zločin protiv čovječnosti na području Mostara.

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.

Sudsko vijeće nije utvrdilo van razumne sumnje da je Puljić učinio djelo koje mu se stavlja na teret i da je postupao protivno međunarodnom pravu i Ženevskim konvencijama.

Puljić se teretio za široki i sistematičan napad i da je kao zapovjednik Druge bojne, kao saizvršilac, svjesno i voljno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proširenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB).

“Tužilaštvo je bilo dužno da za svaku tvrdnju ponudi nesporne i nedvojbene dokaze. Po ocjeni Vijeća, udruženi zločinački poduhvat i saizvršilaštvo, po Krivičnom zakonu BiH, međusobno se isključuju i njihova koegzistencija nije moguća”, rekao je predsjedavajući sudija Darko Samardžić.

Govoreći o širokom i sistematičnom napadu, Samardžić je kazao da je Puljić bio svjestan postojanja napada, ali da Sudsko vijeće nije moglo utvrditi vezu između napada i radnji optuženog.

Samardžić je rekao da Tužilaštvo BiH nije dokazalo 13 tačaka optužnice, dok je za posljednju Sudsko vijeće zapazilo da se datumi ponavljaju, da nije određeno koje djelo se za koji datum vezuje, te im je nejasno koja je bila svrha ove tačke.

“Vijeće nalazi ovu tačku konfuznom i nejasnom”, dodao je Samardžić.

Nakon presude, Puljiću su ukinute mjere zabrane putovanja.

On je oslobođen naknade troškova sudskog postupka, a oštećeni su upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English