Članak

Marjanović i ostali: Jedan svjedok nedovoljan za osudu

10. Maja 2018.16:41
Odbrana Zorana Šljuke je u završnoj riječi kazala kako nepotkrijepljeni iskaz jednog svjedoka ne može biti osnov za osuđujuću presudu te zatražila od Sudskog vijeća da oslobodi njihovog branjenika.

Advokat Slavko Ašćerić je rekao da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode optužnice prema kojoj je Šljuka, zajedno s Draganom Marjanovićem, Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem i Dragomirom Kezunovićem, optužen za ubistva 28 civila počinjena u noći između 17. i 18. juna 1992. na planini Borje (općina Teslić).

“Nema dokaza koji u radnjama mog branjenika ispunjavaju biće krivičnog djela, osim da je došao u Teslić da mobiliše srpsko stanovništvo. Nema dokaza u kojem napadu je učestvovao”, kazao je Ašćerić, napomenuvši da također ne postoje dokazi da je Šljuka znao za širok i sistematski napad protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području Teslića.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Analizirajući iskaze svjedoka Tužilaštva BiH, Ašćerić je naglasio da neki nisu ni spominjali Šljuku, kao i da nisu rekli ništa o dešavanju koje je predmet suđenja.

Ašćerić je dodao da je upitan kredibilitet svjedoka Gorana Dolića, kazavši da su radnje ovog svjedoka “radnje saizvršioca”.

Odbrana je istakla da je Marijan Gačić, svjedočeći o dešavanju na Borju, naveo da je “siguran da Zoran Šljuka nije bio prisutan ovom događaju”.

“Dario Slavuljica je jedini dokaz koji opravdava neke dijelove optužnice… Ovo je jedan jedini dokaz Tužilaštva koji potvrđuje optužnicu”, rekao je Ašćerić, dodavši da ne postoji osnov za osudu na osnovu iskaza jednog svjedoka koji nije potkrijepljen drugim dokazima.

Slavuljicu, koji je također bio optužen u ovom predmetu, Sud BiH je, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, osudio na osam godina zatvora.

Suđenje će se nastaviti 24. maja, izlaganjem završne riječi Odbrane optuženog Kezunovića.

Lamija Grebo