Članak

Marjanović i ostali: Šahovska figura

19. Aprila 2018.16:57
Iznoseći završnu riječi, optuženi Dragan Marjanović je kazao da ni u jednom trenutku tokom rata u Tesliću nije učestvovao u akcijama s vojnom formacijom “Miće” niti je njima izdavao naređenja.

Marjanović je naveo da su bili žrtve ponašanja pripadnika vojne formacije “Miće” koja je u proljeće 1992. godine iz Doboja došla u Teslić. Kako tvrdi, dok su bili u Tesliću “nikada nisam s njima učestvovao u akcijama, niti im davao naređenja”.

Prema optuženom, tokom istrage tužilac je potencirao da prizna djelo koje mu stavlja na teret, a isto tako tokom davanja iskaza 2014. tužilac mu je rekao da je “šahovska figura s kojom će se igrati i da ima već optužnicu za planinu Borje”.

“Pred više osoba mi je tužilac rekao da on zna da ja to nisam uradio, ali da ima dva svjedoka koja će reći da sam to uradio. Ja nisam ništa priznao, samo sam iskreno govorio o događajima iz tog perioda”, istakao je Marjanović.

Govoreći o sahranjivanju civila na planini Borje, optuženi je kazao da tu ništa nije mogao učiniti, nije bilo naređenja da se sahrane na tom lokalitetu, nego “samo se desilo kako životinje ne bi oskrnavile tijela”.

Optužnica tereti Marjanovića, Sašu Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuku i Dragomira Kezunovića za ubistva 28 civila, počinjena u noći između 17. i 18. juna 1992. na planini Borje. Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Voda policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi bili su pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

I Odbrana optuženog Gavranovića je iznijela završnu riječ, naglasivši da njihov branjenik nije učestvovao u napadima na sela oko Teslića, te da ga niko nije spomenuo da je hapsio, odvodio ili zatvarao.

“Po mišljenju Odbrane, Sudsko vijeće ne može zaključiti da je optuženi kao obični pripadnik Vojne policije znao za napad i da su njegova djela dio tog napada. Gavranović se u nekim događajima našao sticajem okolnosti”, rekao je branilac Senad Bilić.

Optuženi, kako je kazao, nije mogao znati šta će se desiti na planini Borje i nije učestvovao u strijeljanju civila, a nije ni dokazano da je “postupao diskriminatorno”. Bilić je istakao da njegov branjenik nije učestvovao u postrojavanju, ubacivanju civila u kamion koji će kasnije biti strijeljani, niti je izdao naredbu za strijeljanje.

“Saša je odustao od strijeljanja na Borju, ostavio je pištolj u kabini kamiona i otišao. Dario Slavuljica je rekao da nije siguran je li Gavranović pucao. Vojni policajci iz Teslića su aktivni učesnici u ubistvu, a postali su svjedoci Tužilaštva BiH. Prebacivali su krivicu na optužene”, naveo je Bilić.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH nije dokazalo iz kojeg su oružja ubijeni civili i da se za 14 tijela ne može utvrditi da su ubijeni na način koji je opisan u optužnici.

“Izjave svjedoka po pitanju prisustva optuženog kritičnog trenutka bitno se razlikuju i ne može se donijeti osuđujuća presuda”, dodao je Bilić.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. april, kada će optuženi Gavranović iznijeti svoju završnu riječ, kao i Odbrana trećeoptuženog.

Emina Dizdarević Tahmiščija