Članak

Aćimović: Dolazio po pomoć zbog problema u Roćeviću

16. Aprila 2018.16:42
Prvi svjedok Odbrane je naveo da je saznao da je optuženi Srećko Aćimović 15. jula 1995.

godine dolazio kod njega u Općinu kako bi tražio pomoć zbog vojske koja je pravila problem u mjestu Roćević.

Svjedok Branko Grujić, nekadašnji predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) u Zvorniku, ispričao je da je od službenika Općine 15. jula 1995. godine saznao da ga je tražio Srećko Aćimović.

Tada ih je, kako je rekao, zamolio da mu prenesu informaciju da vojska koja je došla sa strane pravi probleme u Roćeviću i da postoji opasnost da će vojnici s linija doći da brane svoje kuće.

Nakon toga, svjedok je, kako je kazao, otišao na istureno komandno mjesto u Bajkovici i našao Vinka Pandurevića i ispričao mu za problem u Roćeviću.

“Rekao sam mu da sam obaviješten da je Aćimović dolazio u Općinu i zamolio sam Pandurevića da se nešto riješi. Kaže da on ništa nije znao. Rekao mi je da će poduzeti sve mjere koje može… Bio sam uvjeren da Pandurević prvi put saznaje od mene i da nije imao kontakt sa Aćimovićem”, izjavio je svjedok i dodao da je tek nakon 15. jula saznao za zatvorenike u Roćeviću.

Aćimović je optužen da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u genocidu u Srebrenici tako što je postupao po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba VRS-a da se Srebreničani iz škole u Roćeviću, s povezima na očima i zavezanih ruku, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

Pandurevića je Haški tribunal osudio na 13 godina zatvora za ratni zločin počinjen na području Srebrenice.

Na ovom suđenju svjedočio je i Goran Radić, bivši vozač i član obezbjeđenja komandanta Aćimovića. On je kazao da je sjedište komade bilo u mjestu Malešić kod Zvornika. Rekao je da je osoba SA-5 prije njegovog dolaska u komandu bila vozač Aćimovića.

Radić je posvjedočio da je 15. jula 1995. vidio Aćimovića ljutitog i kako putem “motorole” pokušava nekoga nazvati, da bi mu nakon toga kazao da ga vozi u Zvornik. U rodnom selu svjedoku je, kako je ispričao, Aćimović rekao da iziđe iz auta, a on je sjeo na mjesto vozača i odvezao se prema Zvorniku.

Na upit šta zna o dešavanjima u Roćeviću, svjedok je odgovorio da je čuo od Aćimovića da je jedna žena ranjena, a za zarobljenike je saznao 15-ak dana nakon toga.

Navečer 15. jula 1995., Radić se iz rodnog sela vraća u komandu i rečeno mu je da je Aćimović na isturenom komandnom mjestu. Tada je, kako je kazao, otišao gore i Aćimović mu je rekao da osigura da mu niko ne prilazi, da bi poslije od vojnika saznao da će Aćimović biti uhapšen jer nije htio izvršiti naredbe.

Suđenje se nastavlja 16. maja.

Emina Dizdarević Tahmiščija