Članak

Za mjesec dana odluka po Glavaševoj tužbi protiv BiH

4. Aprila 2018.15:26
Nakon ulaganja materijalnih dokaza i iznošenja završnih riječi, završen je postupak po tužbenom zahtjevu Pave Glavaša, koji od BiH potražuje 122.000 maraka nakon što je pravosnažno oslobođen krivice za ratni zločin u Odžaku.

Glavaševa advokatica Branka Praljak je rekla da njen klijent od države BiH potražuje 122.000 konvertibilnih maraka.

Glavaš je ranije tužio BiH, nakon oslobađajuće presude, i tražio 150.000 KM za izgubljenu zaradu. Taj dio tužbe Državni sud je odbio, ali je presudio u Glavaševu korist za duševnu bol zbog 18 mjeseci provedenih u pritvoru. Nakon žalbe, Apelaciono vijeće Suda BiH naložilo je da se ponovi postupak zbog izgubljene zarade.

Praljak je na ovom ročištu uložila materijalne dokaze, među kojima i rješenja i presude Suda BiH, obračun plaće švicarske firme “Sax-Farben” iz Berna, potvrde o socijalnoj pomoći i četiri novinska članka u kojima se izvještava o hapšenju Glavaša.

Advokatica je pojasnila da je Glavaš u Švicarskoj prije hapšenja radio za plaću od 4.097 švicarskih franaka što je 6,811 KM po srednjem kursu “Intesa Sanpaolo banke” u BiH.

Pomoćnica državnog pravobranioca Fahreta Delić kazala je da osporava zahtjev jer o visini izgubljene dobiti nije rađeno vještačenje, niti je kurs izračunat po kursu “Centralne banke” BiH.

U završnoj riječi je advokatica Praljak navela kako smatra da je u “cijelosti dokazala osnov i visinu tužbenog zahtjeva”, te da vještačenje izgubljene dobiti nije potrebno “jer je to prosta matematička radnja množenja, a Sud tu radnju zna izvesti”.

“Tužitelj je lišen slobode jer je živio i radio u Švicarskoj. Na njegovo radno mjesto primljen je drugi radnik jer je bio u pritvoru. Poslodavac je čekao dva mjeseca i onda je dao otkaz tužitelju jer je ostao u pritvoru”, kazala je Praljak.

Pavo Glavaš je oslobođen optužbe da je silovao Milicu Đekić i Zorku Lešić u Odžaku. U tom postupku Marijan Brnjić je osuđen na šest godina za silovanje Vere Bijelić, dok je oslobođen optužbe da je zajedno s Martinom Barukčićem silovao Ljubicu Lešić.

Presudom su Brnjić, Barukčić te braća Pavo i Ilija Glavaš oslobođeni optužbi da su silovali Milicu Đekić i Zorku Lešić, a Barukčić je oslobođen krivice za silovanje Joke Goranović.

Sudija Efraim Čosić rekao je da će Sud donijeti odluku u roku od 30 dana.

 

Semir Mujkić