Članak

Akeljić i ostali: Optuženi dolazio u ispomoć

19. Marta 2018.14:23
Na suđenju za ratni zločin počinjen u Vitezu, bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) govorio je o angažovanju vojnih policajaca u selu Vranjska u ljeto 1993. godine, naglasivši da im je kao ispomoć najčešće dolazio optuženi Senad Bilal.

Salem Mujkić, bivši komandir Druge čete Prvog bataljona 325. brdske brigade ABiH, posvjedočio je da je Bilal, kojeg poznaje od djetinjstva, krajem juna ili početkom 1993. došao u selo Vranjska i on ga je smjestio u jednu kuću.

U julu 1993., kako je kazao, bili su u akciji na Zabrđu. “Što se tiče mene i moje zone, ja sam ga gledao kao vojnika. Imao sam pouzdanja u njega”, rekao je Mujkić svjedočeći u korist optuženog Bilala.

U selu Vranjska svjedok je, kako je naveo, viđao i Šemsudina Đelilovića, koji je bio pratilac komandanta, dok Mineta Akeljića nije viđao tokom referisanja s komandantom bataljona.

Uz Bilala, Akeljića i Đelilovića, za ratni zločin počinjen u Vitezu optuženi su Šaban Haskić i Hazim Patković. Prema optužnici, oni su od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako stoji u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade ABiH, te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici iste jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici. Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Abduselam Neslanović je potvrdio da je Bilal u ljeto 1993. godine dolazio kao pomoć u njegovu Samostalnu četu Gornja Rovna pri 325. brigadi. Svjedok je naglasio da je cijenio optuženog i sve vojne policajce koji su dolazili u Gornju Rovnu (općina Busovača).

I ovaj svjedok je za Akeljića kazao da misli kako nije prisustvovao referisanjima u komandi bataljona. Za optuženog Haskića svjedok je naveo da je dolazio kao vojni policajac u njegovu zonu odgovornosti, te da je bio ranjen.

Zaštićeni svjedok “E” je ispričao kako je Hrvatsko vijeće obrane (HVO) napalo selo Gaćice (općina Vitez) u aprilu 1993. godine, te da je tog dana vidio naoružanog Gorana Strukara, koji je ranije svjedočio u korist Tužilaštva BiH.

Svjedok “E”, koji je iskaz dao u korist Odbrane drugooptuženog Haskića, istakao je da je prilikom napada na Gaćice bilo mrtvih i ranjenih.

On je napomenuo i da je u junu ili julu 1993. vidio optuženog Haskića u selu Počulica (općina Vitez).

Suđenje će se nastaviti 9. aprila.

Lamija Grebo