Članak

Halilović i Veseli: Vještak Odbrane pod istragom za ratne zločine

6. Marta 2018.13:12
Na suđenju za zločin počinjen nad maloljetnim dječakom srpske nacionalnosti u Zvorniku, Državno tužilaštvo usprotivilo se saslušanju vještaka Odbrane rekavši da je pristrasan.

Tužitelj Miroslav Janjić naveo je da je vještak Martin Frančešević – kojeg je predložila Odbrana Sakiba Halilovića – pod istragom zbog sumnje da je počinio zločine nad Srbima.

Janjić je pojasnio i da je Frančešević pomoćnik ministra za pitanja vojnih evidencija u Ministarstvu za pitanja boraca Federacije BiH.

“Taj vještak je uposlenik iste ustanove kao i optuženi Halilović, i vrlo često sjede na radnim sastancima. Posljednja tri pretresa ovog suđenja sjedio je u publici, a i sam je od strane Tužilaštva BiH predmet istrage zbog sumnje da je počinio zločine nad Srbima u Brčkom. Dakle, više nego pristrasan vještak”, kazao je Janjić.

Za zločine počinjene u Zvorniku sudi se Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli. Kako stoji u optužnici, Halilović je bio komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, i u zaseoku Bajrići posmatrao je svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema optužnici, zaklala Veseli.

Na ovoj statusnoj konferenciji iznesen je plan Odbrane optuženog Halilovića. Osim prijedloga o saslušanju vještaka Frančeševića, rečeno je da će Odbrana saslušati i još četiri svjedoka.

Suđenje se nastavlja 15. marta.

Admir Muslimović