Članak

Halilović i Veseli: “Dječak Slobodan je bio uplašen”

27. Februara 2018.17:07
Na suđenju Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli, posljednji svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da je preko veze čuo od “srpske strane da će ubiti 100 muslimana jer je dječak Slobodan ubijen i masakriran”.

Seid Bečić, koji je svjedočio iz Holandije putem videolinka, kazao je da je u toku 1992. godine bio dobrovoljac vezista u svom selu Bajrići. Prema njegovim riječima, tada nije postojala ni jedna vojna formacija na ovom prostoru niti je on imao komandira.

Svjedok Bečić je istakao da je poznavao Sakiba Halilovića zvanog Kibe, ali da nema saznanja o postojanju njegove formacije. Dodao je da je za žensku osobu po imenu Elfeta čuo od srpskih vezista, preko radioveze, oko godinu dana nakon ubistva dječaka srpske nacionalnosti.

“Čuo sam od srpske strane preko veze da će zbog Elfete da ubiju 100 muslimana jer je Slobodan ubijen i masakriran”, naglasio je svjedok.

Bečić je istakao da je vidio dječaka Slobodana kada ga je nekoliko vojnika dovelo iz Kamenice, i da je bio uplašen i vidno drugačiji nego ranije.

Za zločine počinjene u Zvorniku, sudi se Haliloviću i Veseli. Kako stoji u optužnici, Halilović je bio komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, i u zaseoku Bajrići posmatrao je svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema optužnici, zaklala Veseli.

Državni tužilac je svjedoku više puta, zbog neslaganja, predočavao izjavu datu u ovom tužilaštvu 21. maja 2015. godine, kao i izjavu iz februara 2001. datu haškim istražiocima, na što je on rekao da su razlike nastale zato što je tada govorio o “rekla-kazala” saznanjima, a da danas govori istinu.

Tužilaštvo BiH je ove izjave uvrstilo kao materijalne dokaze, na što su Odbrane uložile prigovor o nezakonitosti i autentičnosti.

Saslušanjem ovog svjedoka završen je dokazni postupak Tužilaštva BiH.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. mart.

Ajla Gežo