Članak

Simić: Zatražena osuđujuća presuda za zločin u Ševarlijama

21. Februara 2018.15:34
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo da Đorđe Simić bude proglašen krivim i osuđen za ratni zločin počinjen u junu 1992. godine u mjestu Ševarlije (općina Doboj).

Simiću se na teret stavlja da je u junu 1992. u mjestu Ševarlije, zajedno s još jednim vojnikom, odveo s njive prema kasarni Mustafu Osmanbegovića, od kada mu se gubi svaki trag. Tijelo Osmanbegovića do danas nije pronađeno.

Tužilac Milorad Barašin smatra da bi Sudsko vijeće bez razumne sumnje trebalo pokloniti vjeru svjedocima Državnog tužilaštva koji su u potpunosti dokazali navode optužnice.

“U toku glavnog pretresa obje strane su iznijele dokaze i Sud pred sobom ima jako težak zadatak, pogotovo jer se radi o događajima od kojih je prošlo više od 20 godina. Iz provedenih dokaza Tužilaštva BiH sasvim jasno proizilazi da je optuženi počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret i da Sud van razumne sumnje može da ga oglasi krivim ”, rekao je Barašin.

Državni tužilac je naglasio da ne nalazi ni otežavajuće ni olakšavajuće okolnosti na strani optuženog koje bi Sud trebao da uzme u obzir prilikom izricanja kazne.

Barašin se osvrnuo na svjedoke Optužbe koji su svojim iskazima potvrdili postojanje širokog i sistematičnog napada na području općine Doboj i smatra da je optuženi svojim radnjama doprinio tom napadu.

Prema riječima tužioca, nema razloga da se ne pokloni vjera iskazu svjedoka Nermina Jukića, koji je opisao odvođenje oštećenog od strane Simića i još jednog vojnika u pravcu kasarne u Ševarlijama. Dodaje da je ovaj iskaz potvrdilo još nekoliko svjedoka.

Barašin naglašava da izjave saslušanih svjedoka Odbrana ničim nije opovrgnula, te da je saslušanjem svojih svjedoka potvrdila dijelove optužnice.

Iznošenje završnih riječi Odbrane zakazano je za 14. mart.

Ajla Gežo