Članak

Vlasenko Rade i ostali: Prostrjelne rane i udarci tvrdim predmetom

2. Februara 2018.11:37
Na suđenju za ratne zločine počinjene u Prijedoru, vještak sudske medicine je rekao da su na posmrtnim ostacima zatočenika Adema Filovića pronađene prostrjelne rane, kao i povrede nastale od djelovanja tvrdog predmeta.

Vještak Nermin Sarajlić je kazao da je pokušao da utvrdi povrede i uzrok smrti Filovića i pri tome je koristio potvrdu o smrti, izvještaj o obdukciji i spisak identifikovanih tijela Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona iz 2013. godine.

“Rana na glavi predstavlja uzrok smrti”, rekao je Sarajlić, dodavši da su na posmrtnim ostacima pronađene prostrjelne rane i povrede nanesene tupim predmetom.

Na osnovu kostiju, ustvrdio je, nije moguće izjasniti se o udaljenosti s koje je pucano.

Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin su optuženi da su u periodu od kraja maja do polovine augusta 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor. Vlasenko, Končar i Krupljanin optuženi su za ubistva osam osoba na području Kozarca i Prijedora, među kojima su i žrtve starije životne dobi.

Optuženom Vlasenku na teret je stavljeno da je iz logora Trnopolje odveo tri civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bio i Adem Filović, koji je ubijen.

Suđenje će se nastaviti 9. februara.

Lamija Grebo