Članak

Halilović i Veseli: Preko INTERPOL-a do svjedoka

2. Februara 2018.14:45
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, pojašnjeno je u Tužilaštvu BiH, da se saslušanje svjedoka putem videolinka iz Holandije dogovori preko INTERPOL-a.

Tužilac Miroslav Janjić je obavijestio Sudsko vijeće da je za ovog svjedoka, koji treba da svjedoči putem videolinka, upućen dopis preko Ministarstva pravde BiH holandskom nadležnom tijelu i da se čeka odgovor.

Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da je procedura stupanja u kontakt sa svjedokom preko INTERPOL-a mnogo kraća, istaknuvši da je to već rađeno u drugim predmetima.

Svjedok iz Holandije treba da svjedoči na suđenju Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli, optuženima za ratni zločin počinjen nad maloljetnom žrtvom srpske nacionalnosti.

Kako stoji u optužnici, Halilović je, kao komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, u zaseoku Bajrići posmatrao svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema optužnici, zaklala Veseli.

Na statusnoj konferenciji, Samardžić je obavijestio da je Halilovićeva Odbrana dostavila prijedlog svojih dokaza i da će biti dostavljeni i Tužilaštvu BiH kako bi se mogli izjasniti.

Nova statusna konferencija zakazana je za 9. februar.

Albina Sorguč