Članak

Janjić: Počelo suđenje za zločine u Foči

24. Januara 2018.12:27
Prva svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Foči kazala je da je čula da je optuženi Dragan Janjić silovao oštećenu B-1. Hajra Aljukić je ispričala da su njen suprug Nedžib, zet Šaban Mazić te svekar i još oko 70 muškaraca bošnjačke nacionalnosti uhapšeni 2.

maja 1992. godine i odvedeni u policijsku stanicu u Miljevini, odakle su bili prebačeni u Kazneno-popravni dom (KPD) u Foči.

“Ujutro je došla policija. Rade Drašković zvani Kornjača je došao po mog muža, kao da idu dati neke izjave. Odveden je u stanicu milicije u Miljevini, a onda u KPD Foča, od kada ništa ne znam”, izjavila je Aljukić.

Ona je dodala da je s djecom i svekrvom ostala u kućnom pritvoru do septembra 1992. godine, kada su zajedno s još oko 200 žena i djece prebačeni u “Partizan”, gdje su neke od djevojaka i žena silovane. Ona je ispričala i da je od komšija čula da je Dragan Janjić silovao B-1, koju je poznavala odranije. Kazala je da je Janjić u ratu bio policajac u Miljevini i da su joj to drugi rekli, ali da ga ona nije poznavala prije rata.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, Aljukić je kazala da joj je za silovanje B-1 pričala Vojka Tešević, te da joj je rekla da je zaštićena svjedokinja više puta silovana u svom stanu.

Na ovom ročištu pročitana je i optužnica Tužilaštva BiH, prema kojoj je u augustu 1992. godine Janjić silovao zaštićenu svjedokinju B-1 u policijskoj stanici u Miljevini, pri čemu ju je udarao i prijetio joj. Prema Tužilaštvu BiH, Janjić je u maju i junu 1992. godine učestvovao u nezakonitom hapšenju preko 20 muškaraca nesrpske nacionalnosti s područja Miljevine.

Tužilac Behaija Krnjić je kazao da namjerava saslušati 12 svjedoka i vještaka medicinske struke i uložiti oko 100 materijalnih dokaza kako bi dokazao Janjićevu krivicu.

Branilac Slaviša Prodanović je rekao da Odbrana ne spori zločine, ali da će dokazati da Janjić nije učestvovao u njima. Odbrana će, kako je naveo Prodanović, dokazati da u inkriminisano vrijeme optuženi nije dolazio u Miljevinu.

Suđenje se nastavlja 30. januara.

Džana Brkanić