Članak

Kraljević i ostali: Optuženi na čelu zvanično oformljenog zatvora

18. Januara 2018.11:53
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Ljubuškom, svjedok Odbrane je kazao da je optuženog Matu Jelčića imenovao za vršioca dužnosti upravnika Vojno-istražnog zatvora (VIZ) zbog njegove profesionalnosti i odgovornosti.

Bivši vršilac dužnosti načelnika Uprave vojne policije, Radoslav Lavrić je rekao da je Jelčić imenovan za vršioca dužnosti upravnika VIZ-a krajem decembra 1993., u vrijeme kada je došlo do reorganizacije kadrova Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i kada je trebalo sprovesti odluku o zatvaranju vojno-istražnih zatvora a u skladu s Vašingtonskim i Splitskim sporazumom.

Kako bi došlo do zatvaranja VIZ-a, kazao je Lavrić, imenovan je Jelčić zbog svoje odgovornosti i profesionalnosti.

Na upit da li je optuženom Jelčiću 15. decembra izdao naređenje da se zatvorenici iz Livna prebace u Ljubuški, svjedok je odgovorio da vjerovatno jeste jer je “potpisivao mnoge zapovijedi”, mada se iste ne sjeća.

U to vrijeme, pojasnio je svjedok, bilo je mnogo stihijski organizovanih zatvora za koje ni on nije znao, među njima Dretelj u Čapljini, koji su oformile Hrvatske obrambene snage (HOS) i koji nije imao veze s HVO-om. Nije znao odgovoriti kako su zatvorenici iz Dretelja, koji nije bio pod vojnom upravom HVO-a, prebacivani u VIZ Ljubuški.

“Jedini zvanično oformljen VIZ bio je u Ljubuškom, te u početku Heliodrom”, naveo je svjedok.

Svjedok je negirao da je optuženi Jelčić njemu dostavljao izvještaj o zatvorenicima, navodeći da su izvještaji podnošeni načelniku odjela krim-policije.

Za zločine počinjene u Ljubuškom optuženi su, pored Jelčića, Ivan Kraljević, Slavko Skender, Stojan Odak, Vice Bebek, Vinko Radišić i Dragan Miloš.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. bili upravnici VIZ-a smještenog u zgradi policije u Ljubuškom, u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari. Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Suđenje se nastavlja 25. januara, kada je planirano da bude saslušan svjedok Odbrane Ivana Kraljevića.

Džana Brkanić