Članak

Simić: Privođenje Mustafe Osmanbegovića

17. Januara 2018.15:40
Na suđenju za ratni zločin počinjen na području Doboja, svjedok Odbrane je kazao da je vidio optuženog Đorđa Simića kada je priveden Mustafa Osmanbegović.

Svjedok Stanko Milovanović je naveo da je bio u jedinici Vojske Republike Srpske (VRS) koja je poslana u Ševarlije (općina Doboj) kako bi obezbjeđivala vojni objekat. Jedinica kojom su, prema njegovim riječima, komandovali Jevrem Tanić i zamjenik Dušan Cvjetković je brojala oko 40 ljudi, među kojima je bio i optuženi Đorđe Simić.

Početkom juna 1992. godine, kako je posvjedočio Milovanović, dok je bio na stražarskom mjestu na kapiji, vidio je kako dolaze Cvjetković, Đorđe i Mustafa.

“Đorđe je produžio dalje, a Mustafa je odveden u kancelariju kod Jevrema. Kažu da je kroz par dana zajedno s ostalima koji su tu bili zadržani vođen na radove. Oni su išli dobrovoljno”, kazao je svjedok, dodavši da njegova jedinica nije obezbjeđivala ljude koji su bili pritvoreni u krugu objekta, a kojih je bilo oko 180.

Kasnije je, kako je rekao, saznao da je Mustafa Osmanbegović nestao, iako je on mislio da je odveden na razmjenu u Modriču.

“Vidio sam ga kako se penje na taj kamion”, izjavio je Milovanović, nemogavši se sjetiti ko je vozio taj kamion.

Đorđe Simić je optužen da je u junu 1992., u mjestu Ševarlije (općina Doboj), zajedno s još jednim vojnikom odveo s njive prema kasarni Mustafu Osmanbegovića, od kada mu se gubi svaki trag. Tijelo Osmanbegovića do danas nije pronađeno.

Svjedok Milan Lukić je kazao da je bio u jedinici s optuženim, a zadatak im je bio objezbjeđenje materijalno-tehničkih sredstava i objekata, ali ne civila koji su bili pritvoreni u krugu. Prisjetio se da je Dušan Cvetković priveo jednu osobu. Na upit Vijeća kako je moguće da on privodi ako to nije bila njihova dužnost, svjedok je rekao da su u zadatak dobili i patroliranje, te da je privedeni bio u društvu osobe u maskirnoj uniformi u Ševarlijama koja je pobjegla.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da je prilikom dovođenja te osobe vidio i optuženog, od kojeg je prošle godine saznao da se ta osoba vodi kao nestalo lice.

Suđenje se nastavlja 31. januara, kada je planirano da optuženi Simić svjedoči u svoju korist.

 

Džana Brkanić