Članak

Simić: Nije vidio optuženog u Ševarlijama

20. Decembra 2017.15:07
Prvi svjedok Odbrane Đorđa Simića je izjavio da tokom zatočeništva u selu Ševarlije (općina Doboj) u ljeto 1992. godine nije vidio optuženog, niti čuo da se on spominjao.

Hilmo Šahman je posvjedočio kako su 202 osobe uključujući njega i njegovu porodicu iz Donje Rječice (općina Maglaj) dovedeni u vojni magacin u Ševarlijama početkom juna 1992.

Kazao je da su tu bila dvojica starješina pri Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) – jedan iz Srbije, a drugi je bio izvjesni Duško Cvjetković Cvele. Za njega je izjavio da je spasio četiri osobe da ne budu ubijene.

“Dignut mu je spomenik, a mi smo mu trebali dići spomenik”, rekao je svjedok, te na fotografijama koje mu je predočila Odbrana pojasnio da je riječ o Cvjetkoviću.

Tokom dva i po mjeseca zatočeništva u Ševarlijama, kako je naveo Šahman, nije vidio optuženog Simića, kao ni Mustafu Osmanbegovića.

Đorđe Simić je optužen da je, s još jednim vojnikom, u junu 1992. u mjestu Ševarlije (općina Doboj) odveo s njive prema kasarni Mustafu Osmanbegovića, od kada mu se gubi svaki trag. Tijelo Osmanbegovića do danas nije pronađeno.

U unakrsnom ispitivanju kazao je da nije čuo da je na području Doboja bilo slučajeva da “ljudi odu od kuće i više ih niko ne vidi”.

Suđenje će se nastaviti 17. januara 2018. godine.

 

Lamija Grebo