Članak

Halilović i Veseli: Dokazi o učešću u sukobima

19. Decembra 2017.15:33
Na suđenju za zločine počinjene u Zvorniku, Državno tužilaštvo je predložilo ulaganje materijalnih dokaza o učešću u ratnim zbivanjima optuženih Sakiba Halilovića i Elfete Veseli.

Tužilac Miroslav Janjić je uložio novinski članak Okružnog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Tuzla od 26. septembra 1992. godine, gdje je naznačeno da su se tri djevojke diverzantkinje nalazile na zvorničkom području, a da je jedna od njih bila Elfeta Veseli.

Pojasnio je da se time dokazuje da je Veseli bila diverzantkinja na tom području i da je učestvovala u borbama. Odbrana optužene je istakla prigovor autentičnosti i relevantnosti.

Također je uložen i zapisnik o dnevnim zbivanjima Oružanih snaga BiH 1. čete Novo Selo združene jedinice Novo Selo, Liplje, Kamenica, Drinjača od 12. augusta 1992. godine, a kojim se dokazuje da je Halilović bio pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) na tom području, te da je njegova jedinica učestvovala u borbenim dejstvima.

Za oba ova dokaza Vijeće je reklo da će se izjasniti na narednom ročištu.

Sakib Halilović je s Elfetom Veseli optužen za ratni zločin počinjen nad maloljetnom žrtvom srpske nacionalnosti. Kako stoji u optužnici, Halilović je, kao komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, u zaseoku Bajrići posmatrao svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema optužnici, zaklala Veseli.

Tužilac Janjić je uložio i zapisnike o saslušanju Huse Nukića i Muje Omerovića iz 1993. godine, na koje je Odbrana imala prigovore autentičnosti, zakonitosti i relevantnosti.

Vijeće je kazalo da će Nukićev zapisnik prihvatiti u smislu pripadnosti Elfete Veseli ABiH “bez upuštanja u sadržaj izjave”, a da će se Omerovićev zapisnik privatiti kao dokaz na okolnosti da je njemu, Omeroviću, poznata činjenica da je ubijen dječak.

Suđenje će se nastaviti 28. decembra.

Lamija Grebo